auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Volkswagen u 2020. očekuje preko 270 milijardi eura prihoda

Volkswagen u 2020. očekuje preko 270 milijardi eura prihoda

Njemački automobilski div Volkswagen povisio je u ponedjeljak srednjoročnu prognozu prihoda temeljem potražnje za novim sportskim terencima na tržištima u nastajanju.

U najvećem proizvođaču automobila u svijetu sada očekuju da će 2020. godine prihodi na razini grupe premašiti rekordnih prošlogodišnjih 217 milijardi eura za više od 25 posto.

U ožujku prognozirali su da će biti više od 20 posto veći.

“Naša je prognoza sada nešto pozitivnija nego što je bila proljetos”, kazao je u telekonferenciji s novinarima direktor prodaje Fred Kappler.

Zbog pojačane potrošnje na električne automobile, čija će prva generacija biti manje profitabilna, te zbog kontinuiranih ulaganja u motore s unutarnjim sagorijevanjem, uvjetovanih postroženim propisima o emisiji štetnih plinova, VW je ujedno bio prisiljen potvrditi smjernicu za operativnu dobiti više-manje na razini one objavljene u proljeće, tumači pak financijski direktor Frank Witter.

U VW-u tako procjenjuju da bi operativna dobit prije kamata i poreza (EBIT) do 2020. godine mogla porasti 25 posto ili više, u odnosu na prošlogodišnjih 7,1 milijardu eura.

“Za ostvarivanje naših ciljeva nedvojbeno su ključni disciplina u stavci troškova, poboljšanje produktivnosti i realizacija jednokratnog lansiranja proizvoda”, napominje Witter.

Dodaje i da bi dobit prije poreza na razini grupe do kraja desetljeća prema novim procjenama trebala porasti 30 posto ili više, uz očekivani doprinos partnerstava s kineskim kompanijama od tri do 3,5 milijardi eura. U ožujku prognozirali su njezin rast za 25 posto ili više.

Kompanija je prošlog petka najavila da do 2022. godine planira potrošiti više od 34 milijarde eura na električne i autonomne automobile i nove usluge mobilnosti u sklopu nastojanja da stavi točku na skandal s lažiranjem podataka o emisiji štetnih plinova. Cilj im je vodeća pozicija u segmentu vozila s nultom emisijom štetnih plinova.

K.A./h

foto: VW