auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / VW dodatno steže remen, u planu gašenje 7.000 radnih mjesta do 2023.

VW dodatno steže remen, u planu gašenje 7.000 radnih mjesta do 2023.

Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen (VW) planira do 2023. ukinuti i do 7.000 radnih mjesta u administraciji u sklopu nastojanja da u idućim godinama ostvari značajne uštede na troškovima. 

Automatizacijom mnogih rutinskih poslova VW se namjerava riješiti između 5.000 do 7.000 radnih mjesta u administraciji. Cilj je povećati zaradu za 5,9 milijardi eura godišnje, objavila je kompanija.

Iz VW-a kažu da će umirovljenja pomoći u apsorpciji dijela gubitaka, najavljujući ujedno otvaranje dodatnih 2.000 radnih mjesta otvoreno u tehničkom razvoju.

Materijalni troškovi i obveze prema zaposlenicima bit će smanjeni za 15 posto, napominju.

Mjere iz programa poboljšanja zarade omogućit će našem brendu da postigne konkurentnu razinu povrata od šest posto u 2022. godini”, kazao je član uprave Arno Antlitz.

U VW-u žele ušteđena sredstva iskoristiti “za osposobljavanje kompanije za električno i digitalno doba”, kazao je Ralf Brandstaetter, glavni operativni direktor u brendu VW.

Po njegovim riječima, u iduće se tri godine očekuje približno 11 tisuća upražnjenih radnih mjesta budući da će generacija rođenih od početka do sredine 1960-ih otići u mirovinu.

Čelnik radničkog vijeća u VW-u Bernd Osterloh istaknuo je pak da je kompanija dosad uskraćivala pravo postupnog umirovljenja, odnosno smanjenja radnih sati prije konačnog odlaska u mirovinu, zaposlenicima rođenima poslije1961. godine, iako su mnogi to očekivali nakon dugog i teškog radnog vijeka.

Upozorio je također da kompanija ne bi smjela primjenjivati dvostruke kriterije, tretirajući radnike u proizvodnji drugačije nego one u administraciji. Podsjetio je i na postojeći sporazum o jamčenju zaposlenja do 2025.

Postupno ili djelomično umirovljenje mora biti dogovoreno između poslodavca i zaposlenika, istaknuo je čelnik VW-ova radničkog vijeća.

Izvješća u kojim se špekulira o mogućim ukidanjima radnih mjesta u VW-u pojavila su se u medijima prošlog tjedna, podsjeća Dpa.

VW je već 2016. s radničkim vijećem usuglasio ključnu inicijativu o daljnjim uštedama, kojom su do 2020. planirane uštede troškova od 3,7 milijardi eura. Taj gigant automobilske industrije odlučio je globalno ukinuti 30 tisuća radnih mjesta, od čega 23 tisuća u Njemačkoj.

Do sada je u sklopu te inicijative ukinuto oko 6.300 radnih mjesta, piše dpa.

U drugim su pak segmentima, poput razvoja softvera, zacrtali tisuće novih radnih mjesta, podsjeća njemačka novinska agencija.

K.A.

foto: VW

Tagovi: ,