Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / WTO: vlade bi trebale poduprijeti tehnološki napredak radi poticanja globalne trgovine

WTO: vlade bi trebale poduprijeti tehnološki napredak radi poticanja globalne trgovine

Digitalne tehnologije mogle bi za čak dva postotna boda povećati godišnju stopu rasta globalne trgovine do 2030. godine pod uvjetom da vlade podupru e-trgovinu i otklone bojazni potrošača, poručili su iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 

Informacijske tehnologije (IT) mogle bi ponajprije pomoći mikro, malim i srednjim kompanijama, kao i tvrtkama u zemljama u razvoju, objavila je u srijedu u Godišnjem izvješću o svjetskoj trgovini međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi.

IT je pomogao smanjiti globalne troškove trgovine za 15 posto u razdoblju od 1996. do 2014. godine, olakšavši plaćanje i isporuku robe, ističe se u izvješću. .

Između 2013. i 2015. vrijednost online trgovine skočila je za 56 posto, na 25 tisuća milijardi dolara, navodi WTO statističke podatke Ujedinjenih naroda (UN). 

Prema podacima američke vlade, u 2016. godini e-trgovina dosegnula je vrijednost od 27.700 milijardi dolara.

Među kretanjima koja najviše obećavaju u WTO-u izdvajaju umjetnu inteligenciju, opremu povezanu s Internetom, 3D printere i blockchain tehnologiju za poslovne transakcije.

Poručuju ujedno da bi vlade trebale regulirati intelektualno vlasništvo, protok podataka i pitanja zaštite privatnosti ako žele steći prednost u odnosu na konkurenciju.

U izvješću među primjerima navode neriješeno pitanje IT sigurnosti u slučaju takozvanih “pametnih” kućanskih uređaja, te pravne dvojbe vezane za blockchain tehnologiju koja podržava elektroničke valute.

“Tehnološki napredak sam po sebi nije jamstvo snažnijeg rasta trgovine i gospodarske integracije”, upozorava čelnik WTO-a Roberto Azevedo.

“Ne možemo razvoj naše tehnološke budućnosti jednostavno prepustiti slučaju ili ga povjeriti tržištu”, naglašava Azevedo.

K.A./hina

foto: arhiva.nh