Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Za požarnu sezonu spremno 1.116 profesionalnih i 5.076 dobrovoljnih vatrogasaca

Za požarnu sezonu spremno 1.116 profesionalnih i 5.076 dobrovoljnih vatrogasaca

Ove će godine u gašenju požara u priobalju sudjelovati 1.116 profesionalnih vatrogasaca i 5.076 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, sezonski vatrogasci i, prema potrebi, pripadnici Oružanih snaga za brzu intervenciju. Svi će biti koordinirani i operativno vođeni iz Situacijskog središta u Divuljama, koje je ustrojeno radi stvaranja jedinstvenog zapovjednog informacijsko-komunikacijskog sustava, najavljeno je u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vatrogasne snage na terenu činit će, među ostalim, 1.113 sezonskih vatrogasaca čije je zapošljavanje u tijeku, 98 vatrogasaca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela Hrvatske dislociranih na 12 mjesta, te 200 pripadnika kopnenih, zrakoplovnih i pomorskih snaga spremnih na brzu intervenciju i dodatnih 300 vojnika za ojačanje snaga, rekao je na konferenciji za novinare glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Uz stalne zračne snage namijenjene gašenju požara, koje uključuju šest kanadera, Ministarstvo obrane (MORH) osiguralo je i desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod, dvije gumene brodice i helikopter za izviđanje iz zraka, kao i sustav bespilotnih letjelica za izviđanje i rano otkrivanje požara.

Tucaković se zahvalio gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u priobalju, te županijskim vatrogasnim zapovjednicima na svemu što su učinili u pripremi požarne sezone, te pozvao građane da se pridržavaju uputa i tako smanje opasnost od požara, posebice zato jer je lani 80 posto požara uzrokovano ljudskim djelovanjem.

Lanjska požarna godina bila je jako teška. Požara će sigurno biti i ove godine jer je vegetacija dosta velika, bilo je puno padalina i ima gorive materije. Građane pozivamo na suradnju s nadležnim službama, na ranu i brzu dojavu požara, te da radi preventivnog djelovanja ne potpaljuju vatru i ne bacaju žar, posebno za vrijeme vjetra jer za vatrogasce velike probleme predstavljaju bura, jugo i maestral, rekao je Tucaković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako je u ovogodišnju protupožarnu zaštitu uloženo gotovo 80 milijuna kuna, uz dodatnih 20 milijuna za kupovinu video nadzora, odnosno sustav integrirane zaštite s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara.

Riječ je o 92 kamere na 46 lokacija, a nadzor se provodi iz četiri županijska operativna centra. Ipak, najveću opasnost za nastanak i širenje požara predstavljaju zapuštene poljoprivredne površine koje zarastaju u korov, pa je pozvao građane da održavaju svoje poljoprivredne površine.

N.H.

foto: arhiva.scr.

Tagovi: