Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Zbog ogromnog duga veledrogerije prijete nestašicom lijekova

Zbog ogromnog duga veledrogerije prijete nestašicom lijekova

U povodu upozorenja Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je najavila moguću nestašicu lijekova, iz Ministarstva zdravstva priopćili su da neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

Višegodišnje dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedila. U sklopu širih aktivnosti koje poduzima na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva radi na dugoročnom rješavanju te problematike, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva svjesno je težine tog problema i na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka. Također se ulažu zajednički napori ministarstava zdravstva i financija. Prošle je godine problem bio riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu, tako što je Ministarstvo financija dodatno uplatilo 1,267  milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države.

Koordinacija veledrogerija upozorila je kako ukupna dugovanja bolnica za lijekove i medicinski materijal iznose više od dvije milijarde kuna. Samo u posljednjih šest mjeseci dug je narastao za 500 milijuna kuna.
To će rezultirati s milijardu kuna novog duga nastalog samo u ovoj godini, što veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja, pa su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova, upozoravaju iz HUP-a.

Dvadeset i četiri bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, dok šest bolnica plaća svoje račune u rokovima duljim od dvije godine, čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom.
Među tim su bolnicama, kako se doznaje, i županijske bolnice u Dubrovniku, Vukovaru i Vinkovcima.

N.H./H

foto: shutterstock