Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / ZOI 2018.: Sudjeluje više od 2900 sportaša iz 92 države

ZOI 2018.: Sudjeluje više od 2900 sportaša iz 92 države

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu imat će rekordnu zastupljenost s više od 2900 prijavljenih sportaša koji će predstavljati 92 države, a ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija poput samovozećih autobusa te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi sudionicima i posjetiteljima Igara.

U petak, 9. veljače, u južnokorejskom gradu Pjongčangu bit će otvorene XXIII. Zimske olimpijske igre koje će srušiti mnoge rekorde, a želja je organizatora da ostanu upamćene kao Igre mira i harmonije. Dobivanjem organizacije ZOI Južna Koreja je postala peta država koja se se može pohvaliti domaćinstvom Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, Svjetskog prvenstva nogometaša i Svjetskog atletskog prvenstva. Prije Koreje na tom su se popisu našli Francuska, Njemačka, Italija i Japan, a u lipnju ove godine će im se pridružiti i Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za nogometaše.

ZOI u Pjongčangu bit će prve na kojima će nastupiti sportaši iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima će po osmi put nastupiti i natjecatelji pod hrvatskom zastavom, a koju će u mimohodu na svečanom otvaranju nositi 31-godišnji alpski skijaš Natko Zrnčić Dim. U Pjongčangu će biti zastupljena četiri nacionalna olimpijska odbora više nego na Igrama 2014. u Sočiju te 10 više nego 2010. u Vancouveru.

Na ovim ZOI prvi put će se u svečanom mimohodu naći predstavnici šest nacionalnih olimpijskih odbora: Ekvadora, Eritreje, Kosova, Malezije, Nigerije i Singapura. Najbrojniju reprezentaciju u povijesti ZOI imat će Sjedinjene Američke Države, čiji će olimpijski odbor u Pjongčangu predstavljati čak 242 sportaša.

U Pjongčangu među prijavljenim sportašima postoji vrlo velik generacijski jaz od čak 36 godina. Svoje će predstavnike imati generacija djece 21. stoljeća, a najmlađi su rođeni 2002. godine. Najstarija sportašica u Pjongačngu bit će kanadska reprezentativka u curlingu Cheryl Bernard koja je rođena 1966. godine, a u svojoj kolekciji već ima srebrnu olimpijsku medalju s Igara 2010. u Vancouveru.

novo.hr

foto: arhiva/h

Tagovi: ,