Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE: Dionica HT-a najlikvidnija s 4,5 milijuna kuna, Jadroagentu 6,8 posto rasta

ZSE: Dionica HT-a najlikvidnija s 4,5 milijuna kuna, Jadroagentu 6,8 posto rasta

U mirnom prošlotjednom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su blago ojačali, drugi tjedan zaredom, no uz slab promet, a slično trgovanje očekuje se i u idućem tjednu jer nema važnijih vijesti koje bi investitorima dale smjernice.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,41 posto, na 1.857 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 1.073 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 2,6 posto, a najviše je pao Crobexkonstrukt, za 1,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,4 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego tjedan dana prije.

“Nakon što su u prethodnom tjednu objavljeni rezultati domaćih kompanija za 2017., odnosno četvrti kvartal, iza nas je miran tjedan na Zagrebačkoj burzi, koji je donio blagi porast najvažnijih indeksa, pa je to bio drugi tjedan uzastopce kako Crobex i Crobex10 rastu”, ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

No, dodaje, ostvareni su prosječni redovni dnevni prometi od oko 5 milijuna kuna, što je tridesetak posto manje nego prethodni tjedan.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 4,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,3 posto, na 162,5 kuna.

S prometom od 2,5 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila 1,4 posto, na 41,7 kuna.

Ta kompanija je protekloga tjedna objavila vijest o potpisu ugovora o kreditu s EIB-om u iznosu 16 milijuna eura za financiranje dugoročnih investicija, a u četvrtak je izvijestila o namjeri pripajanja društva EPIC Hospitality Holding, koje je i najveći dioničar Valamara. Tim bi pripajanjem, umjesto korporativni, vlasnici EPIC Hospitality Holdinga postali neposredni dioničari Valamar Riviere”, kaže Grgić.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,9 posto, na 644 kune.

Znatniji promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, 1,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,8 posto, na 434 kune.

Od 63 izdanja kojima se trgovalo, njih 36 ostvarilo je prošloga tjedna porast cijene, 29 pad, a 8 stagnaciju.

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Jadroagenta, za 6,8 posto, a potom Maistre, za 5,8 posto.

Najviše su, pak, pale cijene dionica Brodogradilišta Viktor Lenca, za 5,2 posto, i Liburnia Rivijera Hotela, za 4,1 posto.

“U sljedećem tjednu ne očekujemo značajnija kretanja na domaćem tržištu kapitala”, zaključuje Grgić.

P.T./H

foto: arhivaH