Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE: Stagnacija Crobexa, jučer najlikvidnija dionica HT-a

ZSE: Stagnacija Crobexa, jučer najlikvidnija dionica HT-a

Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu se očekuje stagnacija Crobexa i skroman promet, a u fokusu investitora mogle bi se naći dionice kompanija koje će objaviti financijske rezultate za prošlu godinu.

Svih 5 analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je oslabio 0,25 posto, na 1.863 boda, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.079 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,5 milijuna kuna, što je otprilike na razini prethodnoga dana.

“Na domaćem tržištu nastavlja se skromno trgovanje uz tek blage promjene Crobexa, pa tako očekujem i danas. Stalno čekamo neke vijesti koje bi pokrenule burzu”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najlikvidnija je jučer bila dionica HT-a, s prometom od 1,63 milijuna kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena, na 166,50 kuna.

“Već nekoliko dana dionica HT-a je među najlikvidnijima. S obzirom da Uprava kompanije uobičajeno u veljači objavljuje prijedlog isplate dividende, vjerojatno je to razlog što se njome više trguje”, navodi Rinkovec.

S prometom od 1,2 milijuna kuna slijedila je dionica AD Plastika, koja je pojeftinila 1,55 posto, na 190 kuna.

Dionicom Čakovečkih mlinova ostvareno je, pak, oko milijun kuna prometa, a cijena joj je ostala na 6.450 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najviše je pala cijena dionice Atlantske plovidbe, za 3,45 posto, na 616 kuna. Istodobno je najviše porasla cijena dionice Tehnike, za pet posto, na 168 kuna.

Od poslovnih objava, Zagrebačka banka izvijestila je da je u 2017. ostvarila poslovne prihode u iznosu od 4,2 milijarde kuna, što je 9,1 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit pala za 50,9 posto, na 839 milijuna kuna, zbog rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima.

Cijena dionice Zagrebačke banke porasla je 1,04 posto, na 58,2 kune.

Liburnia Riviera Hoteli, pak, izvijestili su o lanjskih devet posto više noćenja nego prethodne godine i dobiti od 16,4 milijuna kuna, što je 27,3 posto više nego 2016. Dionica te kompanije pojeftinila je 0,47 posto, na 4.240 kuna.

T.R./h

foto: FaH