Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Županijski sud odlučio: Štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit

Županijski sud odlučio: Štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku –  štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit. Sindikati imaju pravo na žalbu na ovu odluku u roku od osam dana. Do kraja žalbenog roka na snazi ostaje privremena odluka o zabrani štrajka.

Tuženiku se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza 2018. do ispunjenja štrajkaških zahtjeva, rekla je Vlasta Feuš, sutkinja Županijskog suda.

Kao ključne argumente u obrazloženju je navela da sindikati nisu “u dobroj vjeri” pregovarali o potpisivanju novog kolektivnog ugovora te da su imali stvarnu namjeru sklapanja kolektivnog ugovora nastavili bi pregovore jer je Uprava tražila nastavak pregovora.

Odluka je donesena uz obrazloženje da tuženik – sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Sud je prihvatio tužbeni zahtjev uprave CA i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. kolovoza najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.

novo.hr

foto: scr.hrt