gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Zvečevo zatražilo predstečaj! Sve izglednije je da nema spasa za tvrtku koja je potpuno ovisila o Agrokoru

Zvečevo zatražilo predstečaj! Sve izglednije je da nema spasa za tvrtku koja je potpuno ovisila o Agrokoru

Tvrtka Zvečevo izvjestila je u ponedjeljak putem Zagrebačke burze da je podnijela prijedlog o otvaranju predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu, zbog čega je Burza obustavila trgovanje dionicama te tvrtke do 12,30 sati.

“S obzirom da informacija o podnošenju prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica Izdavatelja, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima”, navodi se u obrazloženju Burze.

Slijedom toga trgovina dionicama Zvečeva uvrštenim na uređeno tržište Burze obustavlja se do 12,30 sati, što je prema ocjeni Burze uvjet da se omogući fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će objavom navedene obavijesti svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka.

Po podatcima uprave Zvečeva od sredine svibnje, kada je radnicima nakon štrajka isplaćena plaća za ožujak, račun tvrtke je bio u blokadi 40 dana zbog problema u poslovanju, a uprava je kazala da intenzivno radi na financijskoj konsolidaciji.

Zvečevo je inače na razne poslovne i ‘neposlovne’ načine bilo premreženo s posrnulim koncernom Agrokorom. Najčudnije od svega je činjenica da je nekad Agrokor posuđivao novce Zvečevu, a pošto požeška tvrtka nije mogla vratiti pozajmicu, upisali su se kao suvlasnici. Čini se da je Zvečevo prvo koje je doživjelo krah zbog ‘bolesnog’ hrvatskog ekonomskog sustava, u kojem je glavnu riječ vodio Ivica Todorić.

D.B./h

foto: scr.