Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Na 14. Riječkim ljetnim noćima premijera Verdijeve ‘Aide’

Na 14. Riječkim ljetnim noćima premijera Verdijeve ‘Aide’

Na ovogodišnjim 14. Riječkim ljetnim noćima od 30. lipnja do 21. srpnja, pod sloganom „Vrijeme je za odluke!“, bit će priređene 22 izvedbe na 12 različitih lokacija, najavljeno je u petak u HNK-u Ivana pl. Zajca, a najambiciozniji projekt bit će premijera Verdijeve “Aide” na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Intendant riječkog kazališta Marin Blažević na konferenciji za novinare najavio je obljetničku premijeru i posve novu produkciju Aide, odnosno koprodukciju HNK Ivana pl. Zajca i Festivala Opatija. U naslovnoj ulozi nastupit će Kristina Kolar, uz orkestar i zbor Opere te Balet riječkog HNK . Dramaturg i redatelj je Marin Blažević, a redatelj Tibor Boganyi.

Festival Riječke ljetne noći bit će otvoren programom „Kazalište koje diše“ u kojemu će riječki HNK otvoriti sva svoja vrata i ulaze, a gledatelji će moći proći kazališnim prostorima u kojima će se izvoditi ulomci iz kazališnih predstava, dodao je.

Blažević je najavio i obnovu autorskog projekta Olivera Frljića „Turbofolk – Ri-loudid“, s novim glumačkim sastavom i novim eksplozivnim sadržajem,  uz podnaslov „Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću…“.  Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca izvest će predstavu, koja je zabranjena za mlađe od 18 godina,  ispred kazališta.

Blažević je kazao da je riječ o predstavi koja se bavi novom političkom romansom na riječkoj političkoj sceni. Ustvrdio je kako će dokazat da se bave kazalištem različitosti i da se mogu baviti i provokativnim političkim temama i programom, od komedije do tragedije, stand up-a, do predstava za djecu i obitelj.

Blažević je izdvojio i „bonus program“ , tj. „site-specific“ kazališni projekt smješten na brodu „Galeb“ u riječkoj luci. Publika će na jednu noć biti pozvana na palubu broda, na izvedbu koja, kako je rečeno, istražuje i otkriva mitske ostavštine Johna F. Kennedyja i Josipa Broza Tita.

Najavio je i program na Bazenima Kantrida pod nazivom „Back to the ’60s“, odnosno plesni spektakl na vodi Kluba sinkroniziranog plivanja „Primorje Aqua Maris“.

Festival će bit zatvoren koncertom i multimedijalnim spektaklom „Sudar percussion: Oxygene“ na Trgu Riječke rezolucije.  Članovi samoborskog ansambla udaraljkaša “Sudar percussion“ predstavit će se multimedijalnim spektaklom i interpretacijama skladbi Jeana Michela Jarra.

U programu Riječkih ljetnih noći još je gostovanje Plesne mreže Hrvatske „Dva plesna sola“, odnosno gostovanje Umjetničke organizacije 21:21 i Zagrebačkog kazališta mladih s „Anatomijom mačke“ te MASA Dance Company s projektom  „Ona/Her“. Najavljeno je gostovanje Ariston Proballeta iz Italije s neoklasičnim baletom „Rock Bach koncert“ te gostovanje Kazališta „Hotel Bulić“ s monodramom „Lampedusa Beach“.

Nacionalni prvak i operni umjetnik Giorgio Surian predstavit će „Seviljskog brijača“ u novom ruhu, s naglaskom na komediji, u verziji opere za cijelu obitelj.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka prikazat će predstavu „Izgubljena priča: Ivica i Marica“, a Talijanska drama riječkog HNK prikazat će, u koprodukciji s Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia predstavu „Racconti di costa e di mare/Priče s obale i mora.“

Gradsko kazalište lutaka izvest će i predstavu „Wanda Lavanda“, a u koprodukciji Umjetničke organizacije KABINET i HNK Ivana pl. Zajca premijerno će biti prikazana plesna predstava „Dancing Moms.“ Najavljena je i premijera „Zajc stand up“ Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca te gostovanje Umjetničke organizacije TeatruM s autorskim projektom „Šumastikus“.

N.H./h

foto: hina