Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Uljanik povećao dobit, a Uljanik Grupa smanjila gubitak

Uljanik povećao dobit, a Uljanik Grupa smanjila gubitak

Pulski Uljanik u prvih je devet mjeseci ove godine poslovao s bruto dobiti od 63,7 milijuna kuna, višestruko većom u odnosu na 2,2 milijuna kuna iz istog razdoblja lani, dok se istodobno na razini Grupe bilježi smanjenje gubitka sa 123 na 86,7 milijuna kuna.

Ukupni prihodi pulskog brodogradilišta u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci porasli za čak 660 milijuna kuna, na 734,1 milijun, dok su ukupni rashodi u istom razdoblju rasli za 595 milijuna kuna, na 670,4 milijuna kuna.  Tako je ostvarena operativna dobit u iznosu od 62,5 milijuna kuna ili 56,8 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Tako visok skok svih pokazatelja poslovanja u razdoblju od početka ove godine do kraja rujna iz Uljanika tumače činjenicom da su, u okviru redovnog poslovanja, počeli sklapati ugovore o izgradnji brodova i specijalnih objekata, što se odrazilo na povećanje imovine i obveza, te prihoda i rashoda.

Na razini Uljanik Grupe, koju uz matično pulsko brodogradilište čini još sedam povezanih društava Uljanika te riječko brodogradilište 3. maj, ukupni prihodi su u prvih devet mjeseci ostvareni u iznosu od 1,5 milijardi kuna, što je gotovo 33 posto više od prihoda iz istog razdoblja 2015. Istovremeno su ukupni rashodi rasli za 26,6 posto, na 1,58 milijardi kuna.

Operativni gubitak Uljanik grupe tako iznosi 37,3 milijuna kuna, a neto gubitak 86,7 milijuna kuna, što je 36,4 milijuna kuna ili 30 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

D.B./h

foto: hina