Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Belgijsko pivo i kubanska rumba uskoro na popisu kulturne baštine UNESCO-a

Belgijsko pivo i kubanska rumba uskoro na popisu kulturne baštine UNESCO-a

Belgijska pivska kultura i kanadska rumba imaju dobre izglede za upis na listu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a na sastanku u Etiopiji krajem studenoga.

Posebni odbor UNESCO-a će od 28. studenoga do 2. prosinca ispitati 37 kandidatura za uvrštenje u popis nematerijalne svjetske kulturne baštine (plesovi, glazba, gastronomija, razni tradicijski festivali i običaji).

Belgijska pivska kultura i rumba dobili su preporuke pripremnog odbora da ih se uvrsti na popis.

“Proizvodnja i kultura piva u Belgiji dio su živućeg naslijeđa više belgijskih općina”, navodi se u belgijskoj prijavi. U zemlji trenutačno ima oko 1500 većih ili manjih pivovara, uključujući jednu u trapističkom samostanu.

Slično Kuba zagovara upis rumbe na popis kulturne baštine kao “živopisan spoj glazbe i plesa, simbola kubanskog društva”.

Dobre izglede za uvrštenje na popis ima i svjetska sokolarska tradicija koju je kandidiralo više arapskih, azijskih, europskih zemlja.

Popis nematerijalnog kulturnog naslijeđa stvoren je prije deset godina kako bi se promijenio koncept svjetske baštine, koja je dotad manje-više bila ograničena na materijalna dobra, odnosno europske dvorce i slike, i omogućilo se da se na popisu nađu i zemlje koje se nisu izražavale arhitektonski nego raznim kulturnim tradicijama.

Hrvatska ima 13 dobara na listi, od čipkarstva i Feste svetog Vlaha do Sinjske alke, bećarca i klapskog pjevanja.

novo.hr/hina