Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Na HRT-u “nestalo” šest novih digitalnih kamera

Na HRT-u “nestalo” šest novih digitalnih kamera

Vodstvo HRT-a potvrdilo je u srijedu da je u zgradi javne radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju početkom godine “uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena te je utvrđeno da je oštećena”.

Za Hinu su rekli da je riječ o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj razlučivosti (HD) marke Sony koje koštaju oko 12.000 eura bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura.

Prema neslužbenim procjenama, HRT je “nestankom” kamera najvjerojatnije oštećen za iznos od 150.000 eura ili oko 1,2 milijuna kuna.

Prema prvim neslužbenim informacijama, kamere s HRT-a bile ukradene još početkom ljeta, s javne radiotelevizije ističu da su one nestale početkom godine, a njihov je nestanak uočen u naknadnoj reviziji poslovanja.

“Hrvatska radiotelevizija, uz podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatoga počinitelja, nastavlja i prateći unutrašnji postupak povezan s nestankom tih uređaja. Zbog istrage koja je u tijeku zasad nismo u mogućnosti iznositi više detalja”, istaknuto je u odgovoru Hini.

No, kako se doznaje, nove digitalne kamere koje su “nestale” s HRT-a bile su namijenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. sporovoza u programu HTV. Prema neslužbenim informacijama, više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade HRT-a preko porte na kojoj nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposlenici informativnog programa HRT-a.

Postoji mogućnost da su kamere s javne radiotelevizije bile korištene u proizvodnji programa za javnu radioteleviziju u sklopu tzv. vanjske produkcije. Prema unutarnjim informacijama s Prisavlja, već se prije oprema HRT-a koristila za vanjsku produkciju, što je isto krađa, jer vanjska produkcija je zato ugovorena da se realizira s vanjskim resursima.

D.B./hina

foto: hrt.hr