Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / 7 stvari koje pokazuju da ste emotivno vrlo zreli

7 stvari koje pokazuju da ste emotivno vrlo zreli

Uspješni odnosi zahtijevaju emocionalnu zrelost. Emocionalna zrelost je jedan od ključnih sastojaka ispunjenog života.

Kada ste emocionalno nezreli, iskaljujete se na svojoj okolini, ali sami najviše patite, prenosi atma.hr. Zagušite se svojom negativnom energijom.

S druge strane, visoka emocionalna zrelost omogućuje vam da povećate svoje resurse i usmjeravate ih na ono što je najvažnije.

To donosi pozitivnost u vaš život i pomaže vam da razvijete smislene dugotrajne veze.

Ovih 7 znakova govore da ste emocionalno zreli:

1. Razumijete svoje emocionalno stanje

Svjesni ste kako se osjećate i znate zašto se osjećate kako se osjećate. Možete imenovati svaku emociju ako morate. Međutim, ne gledate samo simptome – kopate dok ne dođete do uzroka koji ponekad može biti duboko ukorijenjen i ima malo veze s okidačima.

Zato odvajate vrijeme da obradite svoje osjećaje i nikad ih ne zanemarujete ili se prema njima odnosite kao da su nevažni.

2. Prihvaćate svoje osjećaje

Ne bojite se emocija i ne pokušavate ih izbjeći, pogotovo negativne i teške osjećaje. Dopuštate da vam se dogode i razumijete da su vaše emocije privremene. Ne borite se protiv njih niti ih potiskujete – prigrlite ih.

Znate da su prozor prema vašem unutarnjem radu pa pokušavate naučiti koliko god možete i stvarate mentalne bilješke kako bi se bolje snašli sljedećeg puta.

3. Ne dopuštate da emocije diktiraju vaše ponašanje

Znate da emocije mogu biti teške, ali ne dopuštate da preuzmu kontrolu nad vama. Ne reagirate odmah na bilo kakav osjećaj koji se pojavi. Pričekate i date sebi prostor i vrijeme da ga razumijete i učinite najkorisnijim tijekom njegovog djelovanja.

Vi mislite dugoročno umjesto da se usredotočite na trenutno, brzo olakšavanje negativnih emocija. Stvarate prostor između osjećaja i reakcije i razumijete da ne morate reagirati na sve što uzrokuje da osjećate nešto. Vi odlučujete donositi razumne odluke umjesto emocionalno nabijenih.

4. Ne pokušavate izazvati emocionalne reakcije kod drugih zbog svoje nesigurnosti i potrebitosti

Ne djelujete s ciljem da dobijete reakciju od drugih. Ne očekujete da će vam drugi čitati misli. Kažete što mislite, a mislite na ono što kažete. Nema skrivenog značenja. Nema prikrivanja svojih stvarnih emocija.

Izražavate svoje osjećaje jasno i mirno kako biste pomogli drugima da vas bolje razumiju umjesto da izazivate sukob. Ne sudjelujete u dramatiziranju situacije kako biste privukli pažnju i odgađali donošenje odluka.

5. Preuzimate odgovornost za svoje unutarnje stanje

Razumijete da nitko nije odgovoran za vaše osjećaje, osim vas samih. Ljudi mogu izazvati određene osjećaje u vama, ali na kraju dana, na vama je da upravljate svojim unutarnjim stanjem i sigurni ste u to.

Ne očekujete niti čekate da drugi učine da se osjećate bolje – poduzimate ciljane radnje kako biste se osjećali bolje. Način na koji reagirate na neku osobu ili situaciju kontroliran je i svrhovit.

6. Možete upravljati svojim egom

Ne bojite se tražiti pomoć. Ne osjećate potrebu da tražite odobrenje od drugih. Cijenite poniznost i uravnoteženost. Ne vjerujete da vas čini slabim ako priznate da ste u krivu, ispričate se zbog svojih pogrešaka ili pokažete ranjivost – vjerujete da vas to čini jačom osobom.

Umjesto da se uspoređujete s drugima, vi ste spremni učiti i kretati se prema onima koji vas izazivaju da budete bolji i koji vas čine boljom osobom.

7. Vi ste samosvjesni i neovisni

Sigurni ste u svoju sposobnost da se brinete o sebi, bilo fizički ili emocionalno. Razumijete da niti jedan vanjski čimbenik ne može odlučiti o vašem unutarnjem stanju. Kada stvari ne idu onako kako očekujete, vaš prvi instinkt je da se okrenete prema unutra i znate da si sami možete pomoći.

Vi ste snalažljivi i imate sposobnost da se održite ispunjenima i uravnoteženima, bez obzira na to što vam se može dogoditi. Zahvalni ste za dobre stvari u životu, ali se ne žalite zbog loših. Vi donosite odlučujuće izbore koji određuju vašu sreću.

novo.hr

foto: pixabay