Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / ACI će za dividendu isplatiti 18,57 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti

ACI će za dividendu isplatiti 18,57 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti

ACI je prošle godine ostvario neto dobit od 30,96 milijuna kuna, a oko 60 posto te dobiti ili iznos od 18,57 milijuna kuna će isplatiti za dividendu, odlučila je u srijedu glavna skupština ACI-ja. 

Kako je objavio ACI putem Zagrebačke burze, na skupštini je prihvaćen protuprijedlog Ministarstva državne imovine, kojim se odluka o upotrebi prošlogodišnje dobiti usklađuje s odlukom Vlade o visini, načinu i rokovima uplate sredstava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u državni proračun, a kojom su te tvrtke obvezane da u proračun uplate 60 posto svoje neto dobiti iz prošle godine. 

Glavna skupština ACI-ja tako je danas odlučila da se od 30,96 milijuna kuna neto dobiti iz prošle godine, za dividendu isplati 18,57 milijuna kuna, a gotovo 12,4 milijuna kuna se prenosi u zadržanu dobit. 

Tako će se dioničarima ACI-ja isplatiti dividenda u bruto iznosu od 167,25 kuna po dionici, a isplatit će se dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 24. srpnja. Tražbina na isplatu dividende dospijeva 31. srpnja. 

Inače, Vlada je odluku da trgovačka društva od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku uplate 60 posto svoje lanjske neto dobiti u državni proračun za 2019. godinu donijela na sjednici održanoj 27. lipnja, a ona se odnosi na 22 trgovačka društva od posebnog državnog interesa, među kojima je i ACI. 

Na zatvorenom dijelu te sjednice Vlada je glavnoj skupštini ACI-ja predložila da za člana Nadzornog odbora imenuje Dražena Ivanušeca, a temeljem provedenog postupka za izbor kandidata za člana Nadzornog odbora, sukladno Uredbi o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i načinu njihova izbora. 

Sukladno tomu, dioničari ACI-ja na glavnoj su skupštini za člana Nadzornog odbora izabrali Dražena Ivanušeca, na razdoblje od četiri godine, a počevši od 15. travnja. 

Tvrtka ACI u većinskom je vlasništvu države, koja ima više od 77 posto dionica, a pojedinačno nešto veće udjele imaju i mirovinski fondovi. Tako, po posljednjim podacima SKDD-a, AZ obvezni mirovinski fond kategorije B ima nešto više od osam posto dionica ACI-ja, a PBZ/Croatia osiguranje OMF kategorije B ima tri posto dionica, itd. 

P.T./hina

foto: ACI

Tagovi: