Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / ACI marini u Rovinju nagrada REXPO-a za najbolji investicijski projekt u 2019.

ACI marini u Rovinju nagrada REXPO-a za najbolji investicijski projekt u 2019.

Projekt rekonstrukcije ACI marine u Rovinju dobitnik je posebne nagrade sajma REXPO za najbolji investicijski projekt u 2019. godini, koja je čelniku ACi-ja dodijeljena u utorak poslijepodne na otvorenju osmog međunarodnog sajma investicijskih projekata REXPO 2019.

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić poručio je da je ACI ulaganjem u rekonstrukciju rovinjske marine pokazao smjer kojim će ići u budućnosti, dodajući da se u nautički turizam isplati ulagati.

Nagradu mu je uručio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je prilikom otvorenja sajma poručio da Vlada ulaže maksimalne napore u poboljšanje investicijske klime i smanjenje administracije.

Ministar je podsjetio da investicije u sektoru prometa iznose oko tri milijarde eura, od čega se veći dio ulaže u projekte cestovnog sektora, a najavio je i velike investicije u željezničku infrastrukturu. 

Na žalost, nismo mogli u isto vrijeme graditi autoceste i željeznice, međutim plan je do 2030. godine uložiti 3,5 milijardi eura u željeznički sustav i infrastrukturu, kazao je Butković. 

Ističe i veliki potencijal hrvatskih luka pa tako i Luke Rijeka, za koju je od iznimne važnosti i izgradnja nizinske pruge. Pritom podsjeća i na projekt Zagrebačke obale te da se natječaj za tu koncesiju bliži kraju, a kako se u prvoj fazi na njega javilo sedam svjetskih operatora.

Tu je i veliki investicijski ciklus u pomorstvu, što uključuje ulaganja u luke, lukobrane i rive na obali i otocima, pri čemu je na raspolaganju 100 milijuna eura, a Butković kaže da je većina sredstava za projekte već dodijeljena.

Od zračnih luka, podsjetio je na rekonstrukciju Zračne Luke Split, okončanju se bliži i obnova Zračne Luke Dubrovnik, a Butković najavljuje i ulaganja u zračne luke u Zadru, Rijeci, Puli i Osijeku.

Projekti koji se odvijaju u suradnji s Gradom Zagrebom između ostalog uključuju i obnovu rotora, izmjene tramvajske infrastrukture, nabavke novih autobusa, a Butković kaže da trenutno aktivni infrastrukturni projekti koji idu od njegovog ministarstva tu dosežu vrijednost od oko 800 milijuna kuna.

Butković: Nužne izmjene Zakona o javnoj nabavi

Podsjetio je i na izgradnju Pelješkog mosta, kojeg je nazvao “projektom svih projekata”, a kaže da su konačno sve faze tog projekta ugovorene, svi problemi otklonjeni i on ide svojim tijekom.

U kontekstu i Pelješkog mosta Butković apostrofira nužnost promjene Zakona o javnoj nabavi, kako bi provođenje ovakvih projekata išlo brže i dinamičnije, a sredstva iz europskih fondova se bolje apsorbirala.

Cilj REXPO-a, sajma koji svake godine posjeti više od 1.500 posjetitelja, osnaživanje je nacionalne poslovne klime, a na njemu se predstavljaju brojni investitori, projektanti i investicijski fondovi, kao i gradovi i tvrtke sa svojim projektima, navode organizatori.

Prvi dan REXPO-a bio je posvećen infrastrukturnim projektima i investicijama, a održano je šest panela na kojima je bilo riječi o tržištu nekretnina, kao i o Hrvatskoj kao investicijskoj destinaciji, a između ostalog predstavljen je i stambeno-poslovni projekt Jarun Panorama.

U srijedu, drugog i završnog dana naglasak će pak biti na turizmu, u kontekstu hrvatskog hotelijerstva, razvoja plažnih resorta te hotelske arhitekture i dizajna.

N.H.

foto: ACI