Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Američka savezna država Missouri pokrenula istragu protiv Googlea

Američka savezna država Missouri pokrenula istragu protiv Googlea

Američka savezna država Missouri pokrenula je u ponedjeljak istragu protiv softverskog diva Googlea zbog sumnje da manipulira podacima korisnika i rezultatima pretraživanja i da time narušava ravnopravno tržišno natjecanje.

Državni tužitelj savezne države Missouri Josh Hawley izdao je nalog Googleu da dostavi dokumente potrebne kako bi se utvrdilo je li kompanija prekršila zakone o zaštiti ravnoparavnog natjecanja i o zaštiti potrošača.

“Postoje valjani razlozi za sumnju da Google u postupcima ne vodi računa o interesu građana države Missouri”, konstatirao je Hawley.

Vlasti subpoenom nastoje utvrditi kako je Google koristio ogromne količine podataka koje prikuplja s mobilnih uređaja, upita za pretraživanje Interneta i kartičnih transakcija.

Američki su regulatori pokrenuli istragu protiv Googlea i 2013. godine da bi se Savezna komisija za trgovanje (FTC) potom nagodila s kompanijom. U sklopu te nagodbe Google je pristao izmijeniti pojedine poslovne prakse kojima su prema FTC-u nastojali ograničiti konkurenciju na pojedinim tržištima.

Glasnogovornik američkog diva kazao je da još nisu dobili zahtjev za dostavom dokumenata države Missouri, ističući da su uspostavili “snažne mehanizme zaštite privatnosti za naše korisnike”.

Google posluje “u dinamičnom okruženju obilježenom žestokom konkurencijom”, konstatirao je u poruci dostavljenoj elektronskom poštom Patrick Lenihan.

Istraga u Missouriju nadovezuje se na niz onih pokrenutih u Europi. Tako mu je Europska unija u lipnju odrezala kaznu od 2,4 milijarde eura zbog kršenja zakona o ravnopravnom tržišnom natjecanju. Google se žalio na odluku kojom je Europska komisija utvrdila da je u rezultatima pretraživanja nepropisno isticao vlastitu uslugu kupnje putem Interneta.

K.A./h

foto: Google

Tagovi: ,