Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Američka superiornost u “oblacima” za podatke brine Francusku i Njemačku

Američka superiornost u “oblacima” za podatke brine Francusku i Njemačku

Francuska i Njemačka zabrinute su zbog prevlasti SAD-a u području oblaka za podatke i posljedične ovisnosti o američkim kompanijama u tom pogledu, piše u utorak AFP.

Europa sjedi na bogatstvu podataka koji su, u 21. stoljeću, ekvivalent plemenitim metalima tijekom zlatne groznice, piše AFP.

Ipak, umjesto da iskorištavaju podatke za sebe, EU možda dopušta američkim tehnološkim divovima da zadobiju kontrolu nad opremom za iskopavanje, navode neki stručnjaci, ukazujući na činjenicu da je više europskih tvrtki objavilo da su postignuti sporazumi s američkim tehnološkim kompanijama o pohrani podataka u oblaku.

Renault, Orange, Deutche Bank i Lufthansa nedavno su se odlučili za Google Cloud, dok je Volkswagen potpisao ugovor s Amazonom.

Francusko ministarstvo zdravstva odabralo je Microsoft za čuvanje svojih podataka.

Oblak je termin za pohranu podataka eksterno, nakon čega klijenti ne trebaju toliko ulagati u skupu opremu.

Navedeni je trend izazvao zabrinutost pogotovo u Njemačkoj, koja raspolaže mnoštvom vrijednih informacija zahvaljujući moćnom industrijskom sektoru.

EU “gubi utjecaj u digitalnoj sferi u trenutku kada to postaje središnje u njezinoj ekonomiji”, upozorava se u nedavnom izvještaju grupe stručnjaka i čelnika medija, pod vodstvom bivšeg šefa njemačke softverske tvrtke SAP, Henninga Kagermanna.

Većina europskih podataka pohranjena je izvan Europe ili je pohranjena u Europi na serverima ne-europskih tvrtki”, stoji u izvještaju.

‘Pogodnost ili prodaja’ 

Visoki francuski dužnosnik nedavno je izjavio, na sastanku s IT-evcima, da je situacija još gora.

Imamo ogromne probleme sigurnosti i suvereniteta zbog oblaka“, kazao je dužnosnik na sastanku, na kojemu je sudjelovao AFP pod uvjetom poštivanja da je sudjelovanje drugih anonimno.

“Međutim, mi imamo jako dobre firme koje nude oblake za pohranu podataka”, dodao je.

R.K./hina

foto: pixabay