Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Američke tehnološke tvrtke traže zaštitu od novog kruga Trumpovih carina

Američke tehnološke tvrtke traže zaštitu od novog kruga Trumpovih carina

Četiri velike američke tehnološke tvrtke pisale su Udruženju američkih trgovaca (USTR) tražeći zaštitu od predloženog trećeg kruga uvođenja carina jer bi to povećalo njihove troškove poslovanja, budući da mnoge komponente nabavljaju iz Kine.

Dell, Cisco, Juniper Networks i Hewlett Packard Enterprise upozorile su da nove carine mogu rezultirati gubitkom radnih mjesta u SAD-u. Kažu da bi carine od 10 do 25 posto „prouzročile široku, nesrazmjernu gospodarsku štetu američkim interesima”.

Također bi bila smanjena potrošnja na istraživanja i razvoj te bi bile usporene inovacije, poput poslovanja u „cloudu” ili uspostava 5G mreže u SAD-u.

Pismo tih kompanija uslijedilo je nakon što su javne rasprave o nadolazećim carinama završile. Saslušanja koja su ispitivala mogući utjecaj carina završila su u četvrtak, s očekivanjem da bi novi krug carina mogao biti nametnut na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu već u petak.

Čeka se odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je neki dan poručio da SAD još nisu spremne za dogovor, ali da se nastavljaju pregovori. Kina je, pak, poručila da će, kao i dosad, na carine odgovoriti carinama. 

Dosad je SAD uvodio carine u roku od nekoliko tjedana, ne dana, od kraja javnih rasprava.

Četiri tehnološke tvrtke zabrinute su da će carine povećati cijene komponenti poput tvrdih diskova, servera i mrežne opreme, što bi moglo pogoditi dobit te potom rezultirati smanjenjem broja zaposlenih u SAD-u.

„Tijekom vremena, smanjena dobit uzrokovana carinama mogla bit dovesti to zaustavljanja zapošljavanja, stagnacije plaća i čak gubitaka radnih mjesta. Također bi nanijelo štetu ulagačima kroz smanjenje dividendi i rušenju dioničarske vrijednosti”, napisali su iz tvrtki predstavniku USTR-a Robertu Lighthizeru.

Utjecaj bi mogao biti iznimno jak budući da opremu te četiri kompanije koriste druge tehnološke tvrtke, vlada te ustanove, poput škola i bolnica.

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ojačao je prošlog mjeseca kad je SAD, u drugoj rundi borbe uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Carine su već nametnute u srpnju na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Kina je u oba slučaja uzvratila carinama ekvivalentnim vrijednosti američke robe.

D.B./hina

foto: Maersk

Tagovi: , , , ,