Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Američki Kongres želi osigurati ravnopravno natjecanje na tržištu digitalnih usluga, pod lupom i Google

Američki Kongres želi osigurati ravnopravno natjecanje na tržištu digitalnih usluga, pod lupom i Google

Američki Kongres pokrenut će opsežnu istragu kako bi utvrdio koriste li digitalni divovi, uključujući Google i Facebook, dominantnu poziciju na tržištu kako bi suzbili konkurenciju.

Najavljena istraga prva je ozbiljna naznaka želje Kongresa da regulira poslovanje kompanija poput Googlea, Amazona i Applea, koji su u posljednje vrijeme izloženi kritikama zbog dominantne pozicije na tržištu i kršenja propisa o zaštiti podataka korisnika.

“Razvoj monopola u našem gospodarstva spada među najvažnije ekonomske i političke izazove s kojima se danas suočavamo. Moćna pozicija na digitalnim tržištima predstavlja sasvim novi set opasnosti”, navodi u priopćenju predsjedatelj pododbora Zastupničkog doma za zaštitu tržišnog natjecanja David N. Cicilline.

“Iznimno je važno da Kongres intervenira i utvrdi jesu li važeći zakoni primjereni zadaći suzbijanja zloupotrebe digitalnih platformi ili nam treba novi zakon da bismo se uhvatili ukoštac s tim izazovom”, dodao je Cicilline.

Istragu su poduprli zastupnici kako Demokratske tako i Republikanske stranke, što se rijetko događa, napominje dpa.

Na konferenciji za novinstvo, Cicilline, inače zastupnik demokrata, kazao je da će “značajan dio istrage” obuhvatiti Google, Amazon i Facebook, prenosi američki informativni portal Politico.

K.N./hina

foto: scr.arhiva