Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Andrej Grubišić: “Kvalitetna dubinska analiza financija Zagreba košta nekoliko stotina tisuća eura”

Andrej Grubišić: “Kvalitetna dubinska analiza financija Zagreba košta nekoliko stotina tisuća eura”

Ekonomski analitičar i konzultant Andrej Grubišić u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao situaciju s financijama u Gradu Zagrebu te koji su mogući scenariji raspleta problema.

Upitan o tome što zapravo znači da je Zagreb ‘upitne likvidnosti’, Grubišić kaže da je koncept likvidnosti kratkoročna sposobnost podmirivanja obveza koje dospijevaju. “Često subjekti to nisu u stanju, ali to ne znači da su insolventni. To bi značilo da na dugi rok niste sposobni generirati dovoljne količine novca za obveze. Kratkoročni problem s likvidnosti nije specifičnost Zagreba u 2021. Privatni sektor se prisilno brzo mora prilagođavati promjenama na tržištu, javna poduzeća i gradovi su neskloni dramtičnom rezanju troškova pa imate raskorak između tekućih priljeva i troškova koji su često veći nego što su bili”, objasnio je.

Dodao ej da će se u ovom slučaju najvjerojatnije dominantno koristiti kratkoročno zaduženje. Istaknuo je da je Grad vlasnik vlasnik neoperativne imovine, no njena prodaja nije popularna mjera “za one koji su skloni populizmu”.

Upitan zašto ne prodati nekretnine poput Gredelja, Grubišić ističe što je problem u tome da se grad ne bi trebao aktivno baviti pružanjem komercijalnih djelatnosti, odnosno poduzetništvom. “Gredelj je atraktivna lokacija i to treba prodati onome tko daje najveću cijenu. Nije stvar može li grad, nego je li to ekonomski razumno”, dodao je.

O vanjskoj reviziji u Holdingu, koju je spominjala nova uprava, rekao je da se radi o trošku od 20 do 40 tisuća eura po pravnoj osobi u Holdingu, odnosno oko nekoliko stotina tisuća eura. “To je cijena prema tržišnim tarifama ako bi se radila kvalitetna dubinska analiza, a trajalo bi oko 10 do 15 tjedana. I to ako imate tim koji je posvećen tome i pod pretpostavkom da imate podršku u toj firmi”, objasnio je Grubišić.

Ekonomski analitičar komentirao i rekonstrukciju financija. “Zagreb i korisnici troše oko 4,5 milijarde kuna na plaće zaposlenika. Kad bi se reducirale plaće za 10% reducirajući broj zaposlenih, to bi otprilike bilo pola milijarde kuna, a da ne govorim o socijalnim programima koji su kreirani. Tu nisam ni došao do javne nabave. Potrebna je politička volja i sad je pravi trenutak da se takve racionalnizacije počnu raditi jer javno mišljenje trenutno ne bi bilo nesklono takvim potezima, a što vrijeme dalje ide, trzavice u koaliciji će početi dominirati javnim diskursom”, istaknuo je.

Grubišić je zaključio da je za rekonstrukciju financija potrebna kombinacija više mjera – rezanje troškova, dizanje cijena, prodaja neoperativne imovine i dodatno zaduživanje.

N.H.

foto: arh.scr.hrt