Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Anketna nezaposlenost u drugom tromjesečju 13 posto

Anketna nezaposlenost u drugom tromjesečju 13 posto

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 13 posto, što je 2,8 postotnih bodova manje nego u drugom kvartalu 2015. godine kada je iznosila 15,8 posto, pokazuju prvi rezultati ankete o radnoj snazi koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Stopa anketne nezaposlenosti, temeljena na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u drugom je tromjesečju bila 2,6 postotnih bodova niža nego u prvom tromjesečju 2016. godine, kada je iznosila 15,6 posto.

Prema podacima iz ankete, u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 238 tisuća nezaposlenih, što je 57 tisuća manje nego u drugom kvartalu 2015. godine, a 44 tisuće manje nego u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Zaposlenih je u drugom tromjesečju ove godine, po podacima DZS-a, bilo 1,62 milijuna, što je u odnosu na prethodno tromjesečje više za 66 tisuća, a na godišnjoj razini, u odnosu na drugi kvartal 2015. godine, više za 18 tisuća osoba.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 45,1 posto, što je u odnosu na prethodno tromjesečje rast za 1,9 postotnih bodova. Na godišnjoj razini, ta je stopa porasla za 0,6 postotnih bodova.

Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 3,59 milijuna ukupno radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina, od čega je aktivnog stanovništva bilo 1,86 milijuna (zaposlenih i nezaposlenih), a 1,74 milijuna neaktivnih.

Ukupan broj radno sposobnog stanovništva u drugom je kvartalu ove godine bio za tisuću manji nego u prvom kvartalu, a za sedam tisuća manji u odnosu na drugo tromjesečje 2015. godine.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u drugom je tromjesečju ove godine iznosila 51,7 posto, što je 0,6 postotnih bodova više nego u tromjesečju ranije, a jedan postotni bod manje nego u drugom kvartalu 2015.

HGK: smanjenje nezaposlenosti pod demografskim utjecajem

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocjenjuju kako rezultati ankete o radnoj snazi, kao i administrativni podaci, pokazuju značajne pozitivne godišnje pomake u području nezaposlenosti.

No zabrinjavajućim drže negativne promjene koje se uočavaju u području razine aktivnosti i kretanja radno sposobnog stanovništva, što, kako ističu, “dokazuje da je pozitivni smjer kretanja nezaposlenosti ujedno pod značajnim utjecajem nepovoljnih elemenata poput ekonomske emigracije i demografskog osipanja”.

Radno sposobno stanovništvo, upozorava Komora, kontinuirano opada, sada već 28 uzastopnih kvartala, te je njegovo trenutno stanje na razini od 3,59 milijuna, što je za 12 tisuća osoba manje nego prošle godine, a 49 tisuća manje nego u prvoj polovini 2008. godine te ujedno rekordno nisko otkad postoje relevantni podaci za usporedbu.

“I pored ovako značajnog smanjenja radno sposobnoga stanovništva, stopa aktivnosti pala je uslijed još snažnijeg smanjenja broja radno aktivnih stanovnika, koji je u prvoj polovini godine iznosio 1,85 milijuna, najniže od 2013. godine, kada se uspoređuju prve polovine godine”, kažu analitičari HGK.

To, pak, po njihovu mišljenju, navješćuje da se značajniji pozitivni pomaci na tržištu rada neće dogoditi ni ove godine, već će ostati blagi i suzdržani, u skladu s presporim oporavkom gospodarske aktivnosti, a ostat će pod pritiskom ekonomske emigracije i negativnih demografskih trendova.

Ujedno će, kako ističu, takvom dinamikom hrvatsko tržište rada i ove godine ostati među onima s najlošijim pokazateljima pri usporedbi s ostalim članicama EU – prema većini pokazatelja, od Hrvatske su gori samo Grčka i Španjolska, prema nekima su Cipar i Italija vrlo blizu, a od prosjeka EU udaljeniji smo nego 2008. godine.