novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / APN dosad zaprimio 3.343 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, prijave do sutra

APN dosad zaprimio 3.343 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, prijave do sutra

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u četvrtak da je do sada zaprimila 3.343 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a zahtjevi u ovom krugu prijava zaprimaju do sutra, 4. listopada u 16 sati.

Od 10. rujna do 2. listopada 2019. godine zaprimljeno je 3.343 zahtjeva od kojih su obrađena 1.062, a 991 zahtjev je odobren, kaže se u objavi na internetskim stranicama APN-a.

Uvjeti za subvencioniranje stambenih kredita

APN je u prvoj polovini kolovoza potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja ove godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

U dosadašnje dvije godine primjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita ukupno je odobreno više od 5.300 zahtjeva za subvencije.

N.H.

foto: novo.hr