novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Arhitekti: Izdavanje građevinskih dozvola ide sporo zbog ignoriranja struke

Arhitekti: Izdavanje građevinskih dozvola ide sporo zbog ignoriranja struke

Hrvatska komora arhitekata smatra da je loša pozicija Hrvatske u području izdavanja građevinskih dozvola na Doing Business ljestvici Svjetske banke, rezultat ignoriranja struke i nepripremljenosti za elektonički postupak izdavanja dozvola.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković kaže u priopćenju izdanom u petak, kako su arhitekti upozoravali ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara da sustav eDozvole i izmjene Zakona o gradnji nisu dobri i da neće podići rejting Hrvatske na ljestvici Svjetske banke, niti će olakšati poslovanje investitorima.

“Sustav eDozvole od samog početka ne funkcionira zbog brojnih nedostataka i slabosti te je iz prakse vidljivo da javnopravna tijela uopće nisu spremna za ovakav sustav”, kaže se u priopćenju.

Podsjeća se da je na ljestvici Doing business Svjetske banke u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola Hrvatska na 150. mjestu od 190 analiziranih država. 

Iz Komore arhitekata tvrde da se, suprotno najavama o brojnim prednostima koje donosi sustav eDozvole, poput smanjenja cijena i papirologije te značajnog pojednostavljenja procesa dobivanja građevinskih dozvola, ništa od toga nije dogodilo.

Tako primjerice pravne osobe (investitori) uopće ne mogu putem eDozvole poslati zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju nositi u pisarnicu u tiskanom obliku”, tvrde arhitekti i zaključuju kako stoga nije točno da je uvedena potpuna digitalizacija u građevinski sektor.

“Umjesto toga zakonske izmjene su dodatno ojačale moć birokracije“, kaže je predsjednica HKA Jurković. Objašnjava da izmjene Zakona o gradnji nisu otklonile dotadašnju lošu praksu da investitor do kraja postupka, to jest do pred samo izdavanje građevinske dozvole, nije siguran je li građevina prema mišljenju upravnog tijela koje izdaje dozvolu u skladu s prostornim planom ili nije, što je osnovni preduvjet izdavanja dozvole za gradnju.

Navodi se i da su izmjene Zakona o gradnji povećale moć administracije davši diskrecijsko pravo službenicima da u pojedinim situacijama, na samom kraju postupka, odlučuju o izdavanju ili neizdavanju građevinske dozvole.

N.H./hina

foto: novo.hr

Tagovi: ,