gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / ‘Banijska šara’ postala treća zaštićena pasmina hrvatskih svinja

‘Banijska šara’ postala treća zaštićena pasmina hrvatskih svinja

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uručio je u ponedjeljak u Petrinji predstavnicima Udruge uzgajivača banijske šare rješenje kojim je ta vrsta svinja priznata kao nova izvorna i zaštićena pasmina.

Tim je banijska šara, uz crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju, treća priznata zaštićena pasmina svinja u Hrvatskoj.

Postupak priznavanja autohtone pasmine počeo je prije desetak godina na poticaj samih uzgajivača, a prije tri godine u nj su se uključili akademska zajednica i druga stručna tijela jer je trebalo zadovoljiti strogu proceduru definiranu Pravilnikom o sojevima hibrida.

Ministar je imenovao povjerenstvo koje je utvrdilo kako su ispunjeni svi kriteriji za priznavanje autohtone hrvatske pasmine. Nakon što je utvrđeno da su ispunjeni svi zakonski uvjeti, povjerenstvo je donijelo odluku koju je potpisao ministar poljoprivrede.

“Prije 50-60 godina ovdje je sve bilo prepuno ove vrste svinja, ali je ona vremenom gotovo potpuno iščeznula. Zahvaljujući projektu Udruge uzgajivača, koji su sačuvali nekoliko primjeraka, i Grada Petrinje, koji je dao poticaj i prva sredstva, došli smo do toga da se ova pasmina spasi od zaborava, da dobije zaštitu”, rekao je Tolušić.

Istaknuo je kako to ujedno znači i veće poticaje za uzgajivače jer su meso i prerađevine od takve svinje prepoznati, što proizvođačima omogućuje veću zaradu.

Na pitanje novinara o nezavidnom stanju hrvatskoga svinjogojstva, ministar je odgovorio kako je cjelokupno stočarstvo u svojevrsnoj krizi.

Predsjednik Udruge uzgajivača Mladen Čačić izrazio je zadovoljstvo što je 20-ak članova udruge spasilo banijsku šaru od izumiranja.

Ovaj će čin, kako je rekao, biti i poticaj stočarima Banije da ustraju u uzgoju banijske šare.

P.T./hina

foto: arhiva.nh

Tagovi: