Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/turizam / U Betini otvoren Prezentacijski centar parkova prirode

U Betini otvoren Prezentacijski centar parkova prirode

Svečanošću u centru Betine na otoku Murteru otvoren je u nedjelju Prezentacijski i kulturni centar, projekt vrijedan preko sedam milijuna kuna, koji na jednom mjestu predstavlja sve hrvatske parkove prirode uz promociju dva nacionalna parka u Šibensko-kninskoj županiji, Kornata i Krke.

“Sretan sam što danas otvaramo društveni dom i kulturni prezentacijski centar u Betini, koji je oduvijek bio mjesto okupljanja Betinjana. Zub vremena je napravio svoje i skoro zgradu doveo do propadanja, ali zahvaljujući dobrim programima i fondovima, Betini opet vraćamo stari sjaj. Prezentacijski centar koji danas otvaramo mjesto je za sve lokalne manifestacije i prezentaciju naših prirodnih bisera, Kornata i Vranskog jezera,” kazao je uvodno načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i dodao da je u centar uloženo 7,2 milijuna kuna, od čega je Općina izdvojila sredstva za izradu projektne dokumentacije.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati Josip Zanze istaknuo je da će u drugoj fazi prezentacijski centar biti popunjen eksponatima, a rješenje za uređenje tri kata zgrade vrijedno 60 milijuna kuna očekuje se krajem svibnja, piše Nacional.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk kazao je kako je ovaj kraj, u županiji u kojoj je pola površine pod nekim oblikom europske zaštite, zaslužio prezentacijski centar. Istaknuo je da je to rezultat suradnje lokalne samouprave, države i ministarstva.

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Daniel Katičin naglasio je da je većina obale Vrane u vlasništvu Betinjana, ali je nažalost, jako zapuštena.

N.H./h

foto: arhiva