Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Brazilski proizvođač kozmetike Natura najavio je akviziciju britanskog Avona

Brazilski proizvođač kozmetike Natura najavio je akviziciju britanskog Avona

Brazilski proizvođač kozmetike Natura najavio je akviziciju britanskog Avona, utirući put stvaranju globalnog kozmetičkog diva s direktnim pristupom potrošačima.

Prema ponudi Nature, objavljenoj u srijedu, Avon vrijedi 3,7 milijardi dolara. Vrijednost objedinjene kompanije iznosit će približno 11 milijardi dolara, prema priopćenju.

Kompanija nastala spajanjem Avona i Nature imat će više od 6,3 milijuna konzultanata i akvizitera i 3.200 trgovina u 100 zemalja.

Kupnjom britanske tvrtke s tradicijom dugom 133 godine brazilski kozmetički div, najpoznatiji u Latinskoj Americi, proširit će globalni doseg. U njegovom je vlasništvu i australski Aesop, a 2017. godine kupili su i Body Shop, dotada u sastavu grupe L’Oreal. Za tu su akviziciju prema nekim procjenama izdvojili milijardu eura.

Avon je osnovan 1886. godine u SAD-u i bio je pionir prodaje kozmetike od vrata do vrata. U zadnje vrijeme nastojali su modernizirati prodaju, budući da je prodaja ‘od vrata do vrata’ zapala u krizu u vrijeme procvata prodaje putem Interneta.

Godine 2016. odlučili su preseliti sjedište iz New Yorka u Veliku Britaniju i ukinuti 2.500 radnih mjesta širom svijeta u sklopu temeljitog programa preustroja. Ujedno su prodali američku podružnicu investicijskom fondu Cerberusu.

Analitičari Brasil Plurala smatraju da Natura najnovijom akvizicijom gradi status globalnog brenda, upozoravajući da će morati značajno uložiti u Avonovo poslovanje u Brazilu.

P.T.

foto: Avon

 

Tagovi: ,