moda

Home / moda/Poslovne vijesti / Burberry zbog pritiska javnosti neće više spaljivati neprodanu odjeću

Burberry zbog pritiska javnosti neće više spaljivati neprodanu odjeću

Britanska luksuzna modna marka Burberry objavila je u četvrtak da više neće spaljivati milijune funti vrijednu neprodanu robu, ni koristiti pravo krzno u svojim kolekcijama, reagirajući tako na kritike u javnosti.

Ta modna marka, koja se sprema proizvesti svoju prvu kolekciju pod paskom novog modnog dizajnera Riccarda Tiscija, objavila je da želi postati društveno i ekološki odgovornija nakon što je priznala da je prošle godine spalila 28,6 milijuna funti vrijednu robu.

Kompanija je poručila i da će pratiti ostale luksuzne modne marke poput Versacea, Guccija i pionirku u području etične mode Stellu McCartney, te više neće koristiti pravo krzno u svojim proizvodima, poput zečjeg, lisičjeg, kuninog ili azijskog rakuna.

„Suvremeni luksuz znači biti socijalno i ekološki odgovoran. To je temeljno uvjerenje kod nas u Burberryju i ključno za naš dugoročni uspjeh”, poručio je izvršni direktor kompanije Marco Gobbeti.

Ta britanska modna kuća uništila je prošle godine neprodanu odjeću, modne dodatke i parfeme u vrijednosti od 28,6 milijuna funti, a sve kako bi zaštitila svoj brend. Ukupna vrijednost uništenih proizvoda Burberrya u proteklih pet godina tako se popela na više od 90 milijuna funti.

Uništavanje proizvoda ta je kompanija opravdala time da se štiti od krađe ili prodaje po nižoj vrijednosti.

Ekološki aktivisti ljutito su tada reagirali na te vijesti, ustvrdivši da unatoč visokim cijenama proizvoda, Burberry ne pokazuje poštovanje ni prema njima niti prema teškom radu i resursima koji su potrebni za njihovu izradu.

K.A./hina

foto: Burberry

Tagovi: