Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Čakovečkim bankaricama određen jednomjesečni pritvor

Čakovečkim bankaricama određen jednomjesečni pritvor

Sutkinja istrage varaždinskog Županijskog suda odredila je jednomjesečni pritvor dvjema djelatnicama banke u Čakovcu, koje se sumnjiče za zlouoprabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, čime su prouzročile štetu od najmanje 1,8 milijuna eura.

Kako je izvijestilo Državno odvjetništvo (DORH), osumnjičenim djelatnicama banke u dobi od 54 i 50 godina određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a mlađoj osumnjičenici i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

DORH sumnja da su 50-godišnja direktorica poslovnice banke i 55-godišnja osobna bankarica, od listopada do prosinca 2023. u Čakovcu, nudile klijentima banke sklapanje ugovora o oročenom depozitu s kamatom od jedan posto mjesečno i rokom oročenja od šest mjeseci, iako se takav proizvod nije nalazio u službenoj ponudi banke.

Tužiteljstvo sumnja da su koristeći povjerenje klijenata stečeno višegodišnjim poslovnim odnosom s 55-godišnjakinjom kao osobnom bankaricom, navodile klijente da za potrebe sklapanja ugovora o oročenom depozitu potpišu dokumente o isplatama gotovog novca s njihovih osobnih računa iako novac nisu primili ili su ih navodile da donesu gotovinu u banku.

Iako su potom bile dužne položiti tu gotovinu na račun banke kao depozit, one to nisu učinile, ističe tužiteljstvo.

Uz to, sumnja se da ugovore o oročenim depozitima nisu evidentirale u službenim evidencijama banke, a isplaćen novac s računa klijenata ili donesenu gotovinu su zadržavale za sebe.

Na opisani način okrivljenice su si ostvarile protupravnu imovinsku korist na štetu banke u ukupnom iznosu od 1.812.650 eura.

Odvjetnik: Banka nije oštećena

Mogu reći samo da se optužba temelji na kleveti, da banka nije oštećena ni za lipu, te da osobe s kojima je poslovala moja branjenica, Narcisa Mrazović, nisu pretrpjele nikakvu štetu, novac je kod stranaka”, kaže odvjetnik prvooptužene Tihomir Rožmarić.

Neslužbeno doznajemo da svi klijenti Zagrebačke banke zaista jesu obeštećeni. Potvrdili su odgovornost svojih djelatnica.

“U skladu sa zakonskim propisima, Zagrebačka banka promptno je obavijestila nadležna tijela o postojanju osnovane sumnje da su određene osobe počinile kazneno djelo. Zagrebačka banka nije ovlaštena komentirati postupke u tijeku”, odgovaraju iz Zagrebačke banke.

N.H./H

foto: scr.rtl