Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Cappelli sa slovenskim ministrom razmotrio mogućnosti suradnje u turizmu

Cappelli sa slovenskim ministrom razmotrio mogućnosti suradnje u turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu se na ljubljanskom sajmu Alpe-Adria posvećenom zelenom i aktivnom turizmu, susreo sa slovenskim ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom i s njim razmotrio mogućnosti suradnje u turizmu, priopćilo je Ministarstvo turizma.

Dvojica ministra potvrdili su kako je suradnja dviju zemalja prijateljska što se posebno očituje u turizmu. O tome svjedoči i zajednička promotivna aktivnost na dalekim tržištima. Naime, od 2010. godine Hrvatska i Slovenija se zajedno promoviraju na dalekim tržištima kao što su Japan, Južna Koreja, Kina i Brazil pod sloganom “Experience Croatia, Feel Slovenia”.

Ministar Cappelli u razgovoru s ministrom Počivalšekom naglasio je kako je ova godina proglašena godinom turizma Kine i Hrvatske, kao i da će Hrvatska biti domaćin važnog skupa Kina+16 na premijerskoj razini u travnju ove godine.

Kada govorimo o dalekim tržištima, hrvatske i slovenske turističke ponude se međusobno odlično nadopunjavanju. Imamo puno toga zajedničkoga i vjerujem da ćemo u budućnosti nastaviti kvalitetno surađivati. Gosti iz Slovenije jedni su od naših najvjernijih turista te zauzimaju drugo mjesto ostvarenim brojem noćenja“, rekao je Cappelli.

„Hrvatska nam je uvijek bila dobar partner. Turizam nas povezuje, ali i brojni projekti iz drugih djelatnosti. Nedavno smo boravili u Šangaju i još jednom smo imali priliku vidjeti koliko smo pojedinačno malo područje za tako jedno veliko tržište kao što je Kina, ali zato se zajednički možemo puno kvalitetnije predstaviti“, istaknuo je slovenski ministar Počivalšek.

Tijekom 2018. godine gosti iz Slovenije bili su među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj. Tako je prema podacima iz sustava eVisitor Hrvatsku u 2018. godini posjetilo ukupno 1,5 milijuna gostiju iz Slovenije, a koji su ostvarili 10,5 milijuna noćenja, odnosno po ukupnom broju noćenja Slovenci su bili 2. po redu najbrojniji gosti u Hrvatskoj. Najviše su boravili u Umagu, Malom Lošinju, Novigradu te Medulinu.

Sajam Alpe-Adria se ove godine održava od 30. siječnja do 2. veljače, a na njemu sudjeluje preko 330 turističkih predstavnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Austrije, Madžarske, Češke i Nepala.

T.R./hina

foto: vlada.gov.hr