Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / Carlsen pobjednik “Croatia Grand Chess Toura”

Carlsen pobjednik “Croatia Grand Chess Toura”

Aktualni svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen na superioran je način osvojio “Croatia Grand Chess Tour”, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu.

U posljednjem, 11. kolu, nakon što mu je glavni direktor AKD d.o.o. Jure Sertić povukao prvi potez, Carlsen je uz pomoć jakog lovačkog para i slobodnog centralnog pješaka na uvjerljiv način nadigrao Francuza Maximea Vachier-Lagravea i tako svoju fantastičnu bilancu zaokružio na pet pobjeda uz šest remija.

Drugoplasiranog Amerikanca Wesleya Soa ostavio je za sobom za čitav bod, pri čemu je rejting popravio za 10 bodova i tako na svjetskoj ranglisti izjednačio svoj rekordni rezultat od 2882 boda iz 2014. godine.

Nizozemac Anish Giri se pobjedom nad Ianom Nepomniačijem u posljednji trenutak probio do diobe petog mjesta, a sve ostale partije završene su podjelom boda.

Carlsen je za pobjedu u Zagrebu zaradio 90.000 američkih dolara, drugoplasirani So je zaradio 60.000 dolara, dok su Caruana i Aronian za treće mjesto dobili po 35.000 dolara. 

novo.hr

foto: scr.yt