Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Četrnaest umrlih od gripe od 1. prosinca u zagrebačkoj Klinici “Dr. Fran Mihaljević”

Četrnaest umrlih od gripe od 1. prosinca u zagrebačkoj Klinici “Dr. Fran Mihaljević”

Epidemija gripe zahuktava se, do kraja siječnja očekuje se njezin vrhunac, koji će potrajati nekoliko tjedana. Zaraznoj je od 1. prosinca do jučer umrlo 14 pacijenata od gripe i pneumonije, potvrdio je dr. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Uglavnom je riječ o starijim i kroničnim bolesnicima. Kod nekih je bila potvrđena gripa, kod nekih se ona pretpostavlja prema kliničkoj slici. Dio preminulih pacijenata imao je i gripu i pneumoniju, neki samo gripu ili samo pneumoniju”, rekao je Čivljak za Večernji list.

Dodaje kako godišnje od gripe i upale pluća umre od 500 do 600 ljudi, ali statistika ne broji gripu kao uzročnika smrti. Prema podacima HZJZ-a, do 6. siječnja službeno je registriran ukupno 3141 oboljeli od gripe, a najviše prijava, čak 2016, stiglo je u prvom tjednu nove godine. U deset godina nije ih bilo toliko u samo jednom tjednu.

novo.hr

foto: novo.hr