Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Članstvo u jedinstvenom tržištu EU vrijedno četiri posto britanskog BDP-a

Članstvo u jedinstvenom tržištu EU vrijedno četiri posto britanskog BDP-a

LONDON, 16. kolovoza 2016. (novo.hr/H) – Zadržavanje članstva u jedinstvenom europskom tržištu i nakon izlaska Britanije iz Europske unije moglo bi biti vrijedno četiri posto britanskog BDP-a, izračunao je ugledni ekonomski institut.

Britanija tek treba početi službene razgovore s EU o budućim odnosima, čija će ključna točka svakako biti očuvanje pristupa jedinstvenom europskom tržištu, posebno za sektor financijskih usluga.

Čelnici EU ističu, pak, da u zamjenu za puni pristup jedinstvenom tržištu London mora osigurati građanima zemalja EU pravo na život i rad u Britaniji, što mnoge pristaše izlaska Britanije iz Unije smatraju prevelikim ustupkom.

U usporedbi samo sa članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), zadržavanje članstva u jedinstvenom europskom tržištu u sklopu Europskog ekonomskog područja (EEA) moglo bi biti vrijedno četiri posto BDP-a, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za fiskalne studije (IFS).

“Gledano iz ekonomske perspektive, i dalje smo suočeni s jako važnim odlukama kada je riječ o našim budućim odnosima s EU. Velika je razlika između ‘pristupa’ i ‘članstva u jedinstvenom tržištu'”, upozorio je istraživač IFS-a i autor istraživanja Ian Mitchell.

“Članstvo će vjerojatno uključivati značajne ekonomske prednosti, posebno za trgovinu uslugama. No, izvan EU članstvo u jedinstvenom tržištu uključuje i cijenu prihvaćanja buduće regulative kreirane u Uniji bez sudjelovanja Velike Britanije. To bi moglo biti ozbiljno problematično za pojedine dijelove sektora financijskih usluga”, upozorava Mitchell.

Pristup jedinstvenom tržištu “doslovno kao pojam ne znači ništa”, objašnjavaju u IFS-u, budući da sve članice WTO-a mogu izvoziti u EU. Članstvo pak uključuje spuštanje necarinskih prepreka, poput regulatornih ograničenja, kakvo ne jamči nijedan postojeći trgovinski sporazum ni carinska unija, napominju u institutu.

Ministar financija Philip Hammond kazao je prošlog mjeseca da će Britanija slijedom referendumske odluke o istupanju iz EU istupiti i iz jedinstvenog tržišta. Dodao je ipak da London mora osigurati pristup tom tržištu za industriju financijskih usluga.

Neki su odvjetnici u londonskim financijskim krugovima kazali da bi banke mogle osigurati pristup jedinstvenom europskom tržištu tako što Bruxellesu dokažu da ispunjavaju zakonske obveze “ekvivalentne” onima u EU. Kritičari pak uzvraćaju da tu “ekvivalentnost” mora verificirati EU.

Lobisti financijskog sektora odnedavno tvrde i da je pristup dvosmjerna ulica i da će velike kompanije na kontinentu teško moći bez pristupa britanskom sektoru financijskih usluga.

U IFS-u pak napominju i da će bez takozvanih “pasoša” koji potvrđuju članstvo u europskom jedinstvenom tržištu i omogućuju kompanijama za financijske usluge u Londonu da posluju u Europi značajan dio aktivnosti vezane za EU razmotriti selidbu iz Britanije.

“Sve ispod razine stvarne pripadnosti jedinstvenom tržištu značilo bi gubitak dozvola za poslovanje i takve će tvrtke vjerojatno morati imati podružnicu u EU da bi mogle pružati usluge klijentima u EU”, stoji u istraživanju IFS-a.

“Bez članstva… Britanija će vjerojatno ostati bez ekonomskih aktivnosti i radnih mjesta visoke vrijednosti”, dodaje se.

U srijedu je izvršni direktor M&G-a, britanskog ogranka za upravljanje imovinom američkog osiguravatelja Prudentiala, kazao da su njihove alternativne lokacije u Europi Dublin i Luxembourg.

Tagovi: , ,