auto-moto

Home / auto-moto/eko industrija/Poslovne vijesti / Daimler ubrzava razvoj električnih vozila

Daimler ubrzava razvoj električnih vozila

Najveći proizvođač luksuznih automobila u svijetu njemački Daimler planira ubrzati razvoj električnih vozila i u pet godina proizvesti 10 novih modela a za ovu godinu najavili su i prvi električni kamion.

„U središtu je naše strategije vožnja iz koje su eliminirani štetni plinovi. U sljedećim godinama potrošit ćemo 10 milijardi eura na proširenju naše ponude električnih automobila”, kazao je izvršni direktorr Dieter Zetsche u srijedu investitorima u Berlinu, obećavajući da će do 2022. godine baterije biti pogonsko sredstvo za modele od malog gradskog Smarta do Mercedesova sportskog terenca.

Do sada su iz kompanije obećavali da će dovršiti proširenje ponude električnih automobila do 2025. godine, najavljujući da će do tog datuma 15 do 25 posto Mercedesa imati električni pogon.

Proizvođač automobila uložit će također milijardu eura u proizvodnju baterija, od čega će polovina biti usmjerena u pogon u istočnonjemačkoj saveznoj zemlji Saskoj.

Daimler proizvodi i niz hibridnih modela, opremljenih električnim i motorom s unutarnjim sagorijevanjem. U međuvremenu su najavili proširenje ponude električnih vozila i na ona za komercijalnu namjenu. Tako ove godine namjeravaju proizvesti prvi električni kamion.

“Nitko ne može sa sigurnošću reći koliko će dugo trebati električnim automobilima da na tržištu brojčano nadmaše one s konvencionalnim motorima”, rekao je Zetsche, obećavajući da će „upotrijebiti sva raspoloživa sredstva” kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, uključujući učinkovitije motore s unutarnjim izgaranjem i “modernije dizelaše koji emitiraju znatno manje ugljičnog dioksida od benzinskih motora”.

Njemački tužitelji prošlog su tjedna pokrenuli istragu protiv Daimlera zbog moguće „prijevare i obmanjujućeg oglašavanja”, sumnjajući da njegovi dizelski automobili emitiraju više štetnih plinova no što je dopušteno. Nepovjerenje u dizelsku tehnologiju potpirio je skandal iz 2015., kada se doznalo da je Volkswagen varao na testovima emisije štetnih plinova.

Njemački regulatori i ministarstvo prometa „nisu pronašli dokaze o kršenju zakona u mjerenjima emisije plinova iz naših vozila”, kazao je Zetsche dioničarima u srijedu, zahtijevajući „jasne propise i transparentne procedure ispitivanja” kako bi se ublažila zabrinutost javnosti. Obećao je također „punu suradnju” s vlastima.

D.B./h

foto: hina