gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / Danas se u svijetu obilježava Dan jabuka!

Danas se u svijetu obilježava Dan jabuka!

Jabuka (lat. Malus domestica) pripada porodici Rosaceae i vjerojatno je bila prvo voće koje su ljudi uspjeli kultivirati. Njeno porijeklo je srednja Azija, odakle ju je Aleksandar Veliki donio u Makedoniju i proširio Evropom Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ab ovo usque ad mala, što znači «od jajeta sve do jabuke jer je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom, prenosi medikus.hr.

Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. g., a oko 1600. godine već je bilo poznato gotovo 200 sorti jabuka. Rasprostranjene su po cijeloj kontinentu, a najviše im pogoduju hladniji krajevi. Engleski kolonizatori su je 1600.g. prenijeli u sjevernu, a potom i u južnu Ameriku.

Eris, grčka božica svađe nezadovoljna jer nije bila pozvana na vjenčanje Peleja i Tetida, za osvetu je među svatove bacila zlatnu jabuku s natpisom Kalliste (grč. Καλλίστηnajljepšoj“). Božice Hera, Athena, i Afrodita su se posvađale oko jabuke, a Pariz je imenovan za izbor najljepše. Afrodita mu je obećala najljepšu ženu na svijetu, Helenu iz Sparte i time potakla Trojanski rat.

Prema kršćanskoj Knjizi Postanka zmija je nagovorila Evu da Adamu ponudi jabuku kako bi ga zavela. Adam ju je prihvatio, postao svjestan svoje golotinje, a za kaznu su oboje protjerani iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbol znanja i besmrtnosti, kao i grijeha i seksualnosti (lat. malusjabuka = malumzlo). 

Poznata je legenda o švicarskom junaku Wilhelmu Tellu, čuvenom strijelcu samostrelom. God. 1307. odbio je pokornost habsburškom vlastodršcu Altdorfa, Hermannu Gessleru. Za kaznu je morao pogoditi jabuku na glavi svog sina ili biti pogubljen. Wilhelm Tell od prve je pogodio jabuku, a s drugom strijelom ubio Gesslera i time započeo pobunu Švicaraca i osnivanje njihove države, što je motiv Schillerove drame.

Tradiciju označavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990.g. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom slavljenje jabuke uvrstili su u svoje kalendare restorani, škole i udruge širom svijeta.  

Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa jedemo li jabuke svakodnevno, učinili smo mnogo za očuvanje svojeg zdravlja. Iako jabukama ne možemo izliječiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke. Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom. Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke.

novo.hr

Tagovi: ,