Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Dioničari Yukosa preuzeli prava na dva brenda ruske votke u Nizozemskoj

Dioničari Yukosa preuzeli prava na dva brenda ruske votke u Nizozemskoj

Dioničari ugašenog ruskog naftnog giganta Yukosa preuzeli su u Nizozemskoj imovinu dva poznata brenda votke koja kontrolira ruska država u sklopu odštete za oduzete vlasničke udjele.

Prava na brendove votki Stolichnaya i Moskovskaya oduzeta su 7. svibnja putem nizozemskog suda, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik dioničara. Ruska je država o tom potezu obaviještena prošlog tjedna.

Yukos Oil bankrotirao je 2006. godine nakon što se naftni tajkun Mihail Hodorkovski razišao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom te je vlada u Moskvi zatražila od kompanije uplatu poreznog duga u visini nekoliko milijardi dolara.

Ruska je država na kraju zaplijenila imovinu Yukosa koja je potom većim dijelom prešla u vlasništvo vodećeg ruskog proizvođača nafte Rosnefta.

Bivši vlasnici Yukosa otada pokušavaju doći do svoje imovine.

Aktualni slučaj vuče korijene iz presude Stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Den Haagu koji je 2014. naložio Moskvi da dioniočarima isplati odštetu, uz obrazloženje da je manipulirala pravnim sustavom kako bi izazvala stečaj Yukosa i preuzela imovinu Hodorkovskog.

Podružnice GML-a, vlasnice otprilike 70 posto udjela u Yukosu, pokrenule su u Nizozemskoj sudski postupak, tražeći od Moskve 50 milijardi dolara odštete.

Prvostupanjski sud odbacio je njihov zahtjev ali je prizivni sud 18. veljače ove godine presudio u njihovu korist.

Dugovana svota narasla je na 57 milijardi dolara zbog dodatnih naknada, rekao je danas glasnogovornik dioničara.

U odvojenom slučaju nizozemski vrhovni sud potvrdio je u siječnju presudu nižeg suda kojom su prava na brendove votki Stolichnaya i Moskovskaya u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu oduzeta grupi Spirits International SPI i dodijeljena ruskoj državi.

Ta je imovina sada zaplijenjena u Nizozemskoj, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik dioničara Yukosa.

Rusko ministarstvo pravosuđa uložilo je prošlog petka nizozemskom vrhovnom sudu žalbu na presudu o zapljeni imovine, napominje Reuters.

K.N./hina

foto: yukos

Tagovi: