Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Dobit Microsofta skočila 35 posto, ponajviše zahvaljujući ‘cloud’ poslovanju

Dobit Microsofta skočila 35 posto, ponajviše zahvaljujući ‘cloud’ poslovanju

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 26,8 milijardi dolara, 16 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 35 posto, što se ponajviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, čista dobit Microsofta dosegnula je u prvom kvartalu ove godine 7,42 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 5,49 milijardi.

Snažan rast financijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za pohranu podataka, pa prihvaćaju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u podatkovne centre.

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 17 posto, na 7,9 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 93 posto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 14 posto na 15,6 milijardi dolara vrijednom ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži 32 posto tog tržišta, procijenila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se dulje vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromjesečju porasli za 13 posto na godišnjoj razini, na 9,9 milijardi dolara.

Prihodi tvrtke u odjelu za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 17 posto, na 9 milijardi dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cijena dionice Microsofta porasla više od 2 posto.

T.R./H

foto: MCS