Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Dobit ruske banke VTB smanjena u drugom tromjesečju gotovo za trećinu

Dobit ruske banke VTB smanjena u drugom tromjesečju gotovo za trećinu

Ruska banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju pod utjecajem osjetno nižih kamatnih prihoda.

Bančina neto dobit pala je u drugom tromjesečju 31,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 30,3 milijarde rubalja (413,8 milijuna eura), prema priopćenju objavljenom krajem prošlog tjedna..

Operativni prihodi prije provizija potonuli su 18,9 posto, na 132,8 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 10,2 posto, na 109,4 milijarde rubalja.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u poslovanju s građanima i srednjim poduzećima neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 16,6 posto, na 26 milijardi rubalja, navodi se u priopćenju.

Paralelno su smanjeni troškovi rezervacija, za 37,5 posto, na 30,2 milijarde rubalja.

Bruto krediti građanima porasli su 4,2 posto a bruto krediti kompanijama za 2,5 posto.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci bančina je neto dobit smanjena 23 posto, na 76,8 milijardi rubalja.

Operativni prihodi prije rezervacija pali su 14,7 posto, na 269,8 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 10,3 posto, na 213,6 milijardi rubalja.

Zamjenik izvršnog direktora Dmitrij Oljunin kazao je novinarima da je bančine rezultate u prvoj polovini godine zakočilo podizanje ključnih kamatnih stopa krajem prošle godine.

Ruska središnja banka podigla je ključne kamatne stope u prosincu za četvrtinu postotnog boda, na 7,75 posto, kako bi zauzdala inflaciju i neutralizirala pritisak na rubalj. Potom su ih snizili u lipnju i srpnju ove godine kako bi poduprli gospodarstvo.

VTB po Oljuninu nije podizao kamatne stope kako bi sačuvao dinamiku kreditnog portfelja. U prvih šest mjeseci ove godine kreditni plasmani kompanijama smanjeni su 1,3 posto ali su krediti građanima porasli 10,4 posto.

Uprava je prema riječima izvršnog direktora Andreja Kostina potvrdila procjenu prema kojoj bi VTB ovu godinu trebao zaključiti s neto dobiti od 200 milijardi rubalja.

Zahvaljujući povećanju kreditnih plasmana, poboljšanom kamatnom okruženju i stabilnoj kvaliteti kredita, te preventivnim mjerama očuvanja efikasnosti kojima želimo kontrolirati administrativne i troškove zaposlenih imamo uvjjete za dobre rezultate u drugoj polovini godine i ostvarivanje zacrtane neto dobiti u 2019. od 200 milijardi rubalja“, istaknuo je Kostin.

K.N./hina

foto: VTB

Tagovi: