Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Dolar ojačao, euro pod pritiskom

Dolar ojačao, euro pod pritiskom

ZAGREB, 24. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar ojačao jer bi ubrzanje rasta američkog gospodarstva uskoro moglo navesti Fed na povećanje kamata, dok će ostale vodeće središnje banke u svijetu još dulje voditi labavu monetarnu politiku.

Tečaj dolara skočio je prošloga tjedna prema japanskoj valuti za 1,2 posto, na 106,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na britansku, pa je tečaj funte skliznuo 0,6 posto, na 1,3110 dolara.

Cijena eura skliznula je, pak, prema američkoj valuti za 0,5 posto, na 1,0975 dolara.

U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, ojačao 0,7 posto, na 116,50 jena.

Niz posljednjih podataka ukazuje na ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nakon usporavanja u prvom tromjesečju, pa su ponovno oživjele špekulacije da će američka središnja banka uskoro povećati kamatne stope. Ako ne krajem ove, a ono početkom iduće godine.

S druge strane, ostale najveće središnje banke u svijetu – od kineske i japanske do europske i britanske – vjerojatno će uskoro morati dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast svojih gospodarstava.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je u petak 97,48 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca.

Euro se prošloga tjedna našao pod pritiskom, premda je Europska središnja banka (ECB) odlučila ostaviti nepromijenjenu monetarnu politiku. Pričekat će, poručila je, razvoj situacije nakon odluke Britanaca o napuštanju Europske unije prije nego što reagira.

U međuvremenu, novi podaci pokazali su da su poslovne aktivnosti, mjerene PMI indeksom, u eurozoni u srpnju porasle najslabijim tempom od početka 2015. godine.

Indeks menadžera nabave (PMI) za britanski uslužni sektor u srpnju se, pak, strmoglavio na 47,4 boda, s 52,3 boda u lipnju, što je je njegov najizrazitiji pad od 1996. godine, od kada se vode ti podaci.

“U SAD-u gospodarski podaci pokazuju stabilnost i konzistentnost. A u eurozoni nakon ‘Brexita’ vidimo usporavanje tempa aktivnosti u prerađivačkom i uslužnom sektoru. To je glavni razlog ovakvih reakcija na tržištima valuta”, kazao je Juan Perez, valutni strateg u tvrtki Tempus.