Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Dražen Pandža imenovan direktorom mostarskog Aluminija

Dražen Pandža imenovan direktorom mostarskog Aluminija

Nadzorni odbor mostarskog Aluminija je za direktora te kompanije u ponedjeljak imenovao Dražena Pandžu, koji je do sada obnašao dužnost vršitelja dužnosti čelnog čovjeka Aluminija.

Pandža je, nakon provedenog javnog natječaja, za direktora Aluminija imenovan na mandat od četiri godine. Na njegov prijedlog imenova su još dva člana Uprave – Boris Vican za izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak, te Ivan Čale za izvršnoga direktora za ekonomsko-financijske poslove. Četvrti član Uprave odnosno izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove bit će imenovan naknadno, navodi se u priopćenju Aluminija.

Nadzorni je odbor prije imenovanja direktora i dvojice članova Uprave razgovarao s ukupno pet prijavljenih kandidata na natječaju koji je objavljen početkom veljače.

Pandža je izabran kao “najkompetentniji za prevladavanje krize s kojom je Aluminij suočen”, navodi se u priopćenju.

Dražen Pandža je u u Aluminij stigao 2016. godine iz bankarskog sektora i u lipnju 2018. je imenovan vršiteljem dužnosti direktora kompanije. 

Upravu Aluminija “očekuje zahtjevan posao opsežnoga restrukturiranja i konsolidiranja poduzeća, kako u financijskom, tako i u organizacijskom smislu, a u prvom su redu obveze na provedbi zaduženja koje je pred njih postavila skupština dioničara, na tragu posljednjega revizorskog izvješća (međunarodna kuća KPMG)”, zaključuje se u priopćenju.

Naime, gubitci i dugovanja Aluminija procjenjuju se na oko 180 milijuna eura, a što je uz ostalo rezultat i niske cijene metala i visoke cijene električne energije te višegodišnjih loših ugovora koje je imala ta kompanija.

Prije nekoliko mjeseci kompaniji je prijetilo isključenje električne energije zbog obveza prema elektroprivrednim kompanijama u iznosu od 90 milijuna eura te regulatorima na elektroenergetskom tržištu. U međuvremenu, Aluminij je potpisao jednogodišnji ugovor o isporuci električne energije s Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne s odgodom plaćanja, što je privremeno olakšalo poslovanje.

U Aluminiju udio od 44 posto ima Federacija BiH, a 44 posto imaju i mali dioničari, dok Vlada Republike Hrvatske ima 12 posto dionica.

K.N.

foto: arhiva.nh