Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Država mora imati proaktivan pristup kod ‘slučaja Alibaba’, ali i drugih investitora

Država mora imati proaktivan pristup kod ‘slučaja Alibaba’, ali i drugih investitora

Gradnja distributivnog centra kineske internetske tvrtke Alibaba za Europsku uniju u zadarskoj Poslovnoj zoni Crno u fazi je početnog razmatranja, a realizaciju bi mogla potaknuti država koja bi Kinezima trebala jače prezentirati hrvatske gospodarske prednosti, smatra predsjednik Euro-azijske poslovne asocijacije David Lekaj.

“Gradnja distributivnog centra internetskog trgovca Alibabe na zadarskom području u ovom je trenutku daleko od realizacije, odnosno tek je pred fazom razmatranja, no veći angažman hrvatske države mogao bi bitno pogurati stvar”, rekao je Hini lobist Lekaj.

Iako je gradnja centra javnosti prezentirana kao više-manje gotova stvar, realnost je bitno drugačija.

“Predstavnici Alibabe nisu još pogledali zadarsku lokaciju. To bi, međutim, mogao biti korak koji će promijeniti stvari, odnosno preusmjeriti ih u našu korist, a država bi tu mogla odigrati presudnu ulogu. Kada je vodstvo Alibabe dolazilo u Mađarsku zbog istog projekta, prema mojim informacijama već ih na aerodromu dočekao premijer Orban, što je Kineze silno dojmilo. Dođu li u Hrvatsku, takav bi tretman trebali imati i ovdje”, kaže Lekaj koji se zalaže za proaktivnu politiku, jer navodi kako Kinezi neće godinama čekati.

Pretpostavlja kako je ipak moguće da Kinezi brzo dođu u Hrvatsku pregledati lokaciju. Zadar je po njemu idealan, jer su u blizini morska i zračna luka, autocesta i željeznica, pa bi europskim kupcima proizvoda koje prodaje Alibaba kupljene stvari stigle znatno prije nego sada.

Lekaj ne može procijeniti vrijednost i eventualno vrijeme gradnje centra, no smatra da bi to išlo vrlo brzo, jer se ne radi o složenom građevinskom projektu.

“Ne znam što Mađari nude Alibabi, ali naša je prednost u luci Gaženica. Mađari ne mogu ponuditi pristup moru, što je važno za takvu vrstu poslovanja. S druge strane, neupitno je da Mađari puno konkretnije nastupaju prema Alibabi i više se bore da dobiju taj projekt”, ističe Lekaj.

Tvrdi da bi distribucijski centar privukao i druge investitore, a mogao bi biti i prvi korak prema drugim poslovima Alibabe u Hrvatskoj.

Alibaba je jedna od najvećih azijskih tvrtki. Osnovao ju je bivši učitelj Jack Ma 1999. godine. Ostvaruje prosječni dnevni promet od milijardu američkih dolara što je pozamašan iznos i za najveće europske kompanije. Njezine usluge koristi 400 milijuna kupaca koji biraju više od 800 milijuna proizvoda. Grupa Alibaba na tržištu vrijedi oko 266 milijardi dolara.

U vrijeme kada nas investitori zaobilaze u širokom luku, zanimanje takvog giganta za ulaganje u našu zemlju jako je važno. Osim što bi zaposlili određen broj djelatnika i angažirali u gradnji neke domaće tvrtke, mnogo bitnija prednost koju bi država dobila tom investicijom je privlačenje drugih potencijalnih investitora.

Dragan Bacinger/h

foto: cnbc.com

Tagovi: ,