gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / DZS: U 2021. povećan broj goveda, a smanjen broj svinja, ovaca i peradi

DZS: U 2021. povećan broj goveda, a smanjen broj svinja, ovaca i peradi

U Hrvatskoj je prošle godine ukupan broj goveda povećan za 1,2 posto u odnosu na godinu ranije, dok je broj svinja smanjen za 6,8 posto, ovaca za 4,5 posto i peradi za 11,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Hrvatskoj je 1. prosinca 2021. bilo 428 tisuće grla goveda, što je 1,2 posto više nego godinu dana prije, kada ih je bilo 423 tisuće.

Podaci o govedarskoj proizvodnji pokazuju da je broj goveda starijih od dvije godine smanjen za 0,6 posto, na 165 tisuća grla, pri čemu je broj muznih krava smanjen za 7,3 posto, na 102 tisuće grla.

Prošle je godine povećan broj mladih goveda do jedne godine za 6,8 posto, na ukupno 156 tisuća grla, dok je broj goveda od jedne do dvije godine smanjen za 3,6 posto, na 107 tisuća grla.

Po podacima DZS-a, ukupan je broj svinja smanjen za 6,8 posto prema godini ranije, na 963 tisuće, pri čemu je broj svinja za rasplod smanjen za 4,4 posto, na ukupno 108 tisuća. Broj krmača je veći za dva posto i početkom prosinca prošle godine bilo ih je ukupno 51 tisuća.

Statistika o broju stoke i peradi pokazuje da je broj ovaca prošle godine smanjen za 4,5 posto, na 632 tisuće ovaca, dok je broj koza ostao na istoj razini – 86 tisuća.

Peradi je, prema podacima od 1. prosinca 2021. godine, bilo ukupno 11,5 milijuna, što je u odnosu na 2020. pad od 11,9 posto.

N.H.

foto: arh.nh

Tagovi: , ,