Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Erste&Steiermaerkische Bank d.d. ostvarila u 2019. neto dobit od 752,5 milijuna kuna

Erste&Steiermaerkische Bank d.d. ostvarila u 2019. neto dobit od 752,5 milijuna kuna

Erste&Steiermaerkische Bank d.d. bez ovisnih društava ostvarila je lani neto dobit od 752,5 milijuna kuna, što je 9,30 posto manje u odnosu na godinu ranije, pokazuje nekonsolidirano bančino financijsko objavljeno u petak.

Najznačajniji utjecaj na smanjenje neto dobiti imali su jednokratni troškovi rezervacija, koji su proizašli iz sudskog spora u postupku koji je još uvijek u tijeku, a kojeg je protiv banke pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu, navodi se u priopćenju Erste banke.

Neto kamatni prihod smanjen je lani za 2,3 posto, na 1,61 milijardu kuna, prvenstveno kao rezultat daljnjeg smanjenja kamatnih marži. 

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija porastao je za 8,5 posto, primarno vođen pozitivnim trendovima platnog prometa te je u 2019. iznosio 504,4 milijuna kuna. 

Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost ostvario je rast od 12,1 posto, na 228,1 milijuna u prošloj godini, potaknut pozitivnim kretanjem poslova kupoprodaje deviza, kaže se u priopćenju.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2019. iznosila je 63,9 milijardi kuna ili 4,1 posto više u odnosu na kraj 2018.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2019. godini. Stanovništvu smo ukupno odobrili 5,6 milijardi kuna novih kredita, a pritom je veći rast zabilježen kod stambenih kredita, čiji je portfelj porastao za oko 10 posto. Istodobno je rast portfelja gotovinskih kredita usporen na oko 4 posto, čemu je doprinijelo usklađivanje s preporukama Hrvatske narodne banke. Korporativni sektor također je imao zdrav rast. Poduzećima smo ukupno odobrili 7,7 milijardi kuna kredita, pri čemu 60 posto čine male i srednje tvrtke”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank.

Ukupni krediti klijentima na dan 31.12.2019. iznosili su 41,1 milijardu kuna, 3,3 posto više, dok su ukupni depoziti klijenata bili 48,5 milijardi kuna, što je 3,1 posto više.

Iako je u ovom je trenutku teško govoriti o konkretnijim pokazateljima, realno je očekivati da će trenutačna situacija s koronavirusom imati određene implikacije na poslovno okruženje i očekivane stope rasta hrvatskog gospodarstva u 2020. godini. Iz tog razloga pozdravljamo napore koje ulažu Vlada RH i Hrvatska narodna banka s ciljem osiguravanja i održavanja likvidnosti sustava, ali i očuvanja radnih mjesta“, rekao je Schoefboeck.

Dodao je da će banka dati maksimalan doprinos kako bi klijenti, građani i tvrtke bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja, a svojim će kreditnim aktivnostima nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i potrebe građana.

K.N./hina

foto: ErsteB.