Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Europski sud osjetno snizio kaznu Deutsche Telekomu za povredu tržišnog natjecanja

Europski sud osjetno snizio kaznu Deutsche Telekomu za povredu tržišnog natjecanja

Opći sud Europske unije snizio je u četvrtak za trećinu iznos kazne za povredu ravnopravne tržišne utakmice koju je Komisija odrezala Deutsche Telekomu (DT), uz objašnjenje da su u Bruxellesu pogriješili pri njezinom izračunu.

Europska komisija kaznila je 2014. godine najveću europsku telekomunikacijsku kompaniju i njezinu slovačku podružnicu zbog istiskivanja konkurencije u Slovačkoj.

U Bruxellesu su utvrdili da su DT i Slovak Telekom dulje od pet godina suzbijali konkurenciju na slovačkom tržištu širokopojasnih usluga naplatom nepravedno visokih veleprodajnih cijena.

Tvrtkama je odrezana zajednička kazna u iznosu od 38,84 milijuna eura, a Deutsche Telekom trebao je platiti i dodatnu kaznu od 31 milijun eura.

Kompanije su se na odluku EK žalile Općem sudu Europske unije sa sjedištem u Luxembourgu.

Sud je zaključio da odgovornost krovne kompanije može u pojedinim slučajevima nadmašiti onu podružnice ako postoje faktori koji zrcale njezinu odgovornost za nepropisne postupke.

U slučaju DT-a i Slovak Telekoma Komisija je pri procjeni dodatne kazne koristila pogrešnu osnovu, zaključili su u Općem sudu EU-a, snizivši iznos kazne na 19 milijuna eura.

“Promet Deutsche Telekoma ne odražava njegovo ponašanje u konkretnom slučaju kršenja tržišne utakmice i zato… ne može služiti kao osnova za izračun dodatne novčane kazne koja mu je odrezana”, pojasnili su suci.

Snizili su i iznos zajedničke kazne, s 38,84 milijuna na 38,06 milijuna eura.

Komisija se može žaliti na presudu Sudu pravde Europske unije, ali samo u vezi pravnih pitanja.

K.N./hina

foto: DT