Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Eurozastupnici traže sankcioniranje Mađarske

Eurozastupnici traže sankcioniranje Mađarske

Plenarna sjednica Europskog parlamenta počela je jutros raspravom o izvanrednim mjerama koje je uvela Mađarska zbog bolesti COVID-19, te njihovu utjecaju, odnosno prijetnji demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima u toj zemlji.

Većina zastupnika u Europskom parlamentu smatra da su u Mađarskoj ugroženi demokracija i temeljna prava, te pozivaju Komisiju i Vijeće da zaštite mađarske građane i vladavinu prava.

Više zastupnika u Europskom parlamentu pozvalo je Europsku komisiju da dovrši provjeru pravnih izmjena i otvori postupke zbog povrede prava. Posebno su zatražili prekid isplata Mađarskoj iz novih planiranih financijskih sredstava i plana oporavka, ako ne bude poštovala vladavinu prava. Također su kritizirali pasivno stajalište Vijeća i ustrajali na tome da Vijeće započne rad u vezi s postupkom iz članka 7. koji je pokrenuo Parlament.

Pojedini zastupnici u Europskom parlamentu branili su odluke demokratski izabranog parlamenta u Mađarskoj i usporedili izvanredne mjere donesene u toj zemlji s onima koje su donijele druge države članice EU-a, kao što su Francuska ili Španjolska.

Zastupnici također raspravljaju o uporabi aplikacija za pametne telefone u zaustavljanju širenja pandemije te o tome kako osigurati da se potpuno poštuju zaštita podataka i pravila o privatnosti.

– Uvjereni smo da će sve vlade povući izvanredne mjere čim to omoguće pozitivne okolnosti vezano za pandemiju. Vjerujemo da će sve mađarske institucije potpuno surađivati s europskim institucijama. Svi imamo zajedničku odgovornost kako bismo osigurali da vladavina prava i temeljna prava ostanu temelj našeg zajedničkog projekta, rekla je Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

novo.hr

foto: EP.arh