Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Facebook mora moderatorima sadržaja platiti naknadu zbog psihičkog stresa

Facebook mora moderatorima sadržaja platiti naknadu zbog psihičkog stresa

Facebook je pristao platiti 52 milijuna dolara odštete moderatorima koji su tužili tvrtku zbog mentalnih trauma uzrokovanih ‘čišćenjem’ sadržaja.

Tako će tisuće zaposlenika Facebooka dobiti novčanu naknadu za svojevrsan PTSP , a iz Facebooka obećavaju kako će poboljšati radne uvjete, primjerice, videozapisi će biti crno-bijeli.

Točnije, nagodba obuhvaća više od 10.000 osoba koje su sada ili ranije bile angažirane na kontroli sadržaja i koje će dobiti najmanje po tisuću dolara, a oni s potvrđenim medicinskim dijagnozama PTSP-a do 50.000 dolara.

Ovo kalifornijska sudska nagodba, vjerojatno obuhvatiti cijelu internetsku industriju. Web lokacije poput YouTubea i Twittera platforme su, također, pune, uznemirujućeg sadržaja. U konačnici će, smatraju stručnjaci, prevaga pri zapošljavanju biti na strani automatiziranim ‘čistaćima’ odnosno umjetnoj inteligenciji, što je, pokazalo se do sada, još uvijek lošija opcija od ljudskog nadzora.

I Facebook je izvjestio da je, primjerice, pošast dezinformacija uslijed koronakrize uvelike zahvatila ovu društvenu mrežu, a zbog manje moderatora koji su bili dostupni u pandemiji oslonili su se na automatske alate za nadzor sadržaja u vrijeme širenja teorija zavjera o koronavirusu. Mark Zuckerberg, čelnik Facebooka, rekao je da se u nekim dijelovima svijeta zaposlenici počinju vraćati u svoje urede i upozorava da će štetni sadržaji o koronavirusu vjerojatno biti snažnije zastupljeni u drugom kvartalu.

Najveća društvena mreža u svijetu uklonila je oko 4,7 milijuna objava povezanih s organizacijama koje šire mržnju u prvom tromjesečju 2020., u usporedbi s 1.6 milijuna takvog sadržaja u istom razdoblju 2019.

Facebook je također izbrisao 9,6 milijuna objava s govorom mržnje, u usporedbi s 5,7 milijuna u ranijem periodu. To označava šesterostruki porast uklanjanja sadržaja mržnje od druge polovice 2017. kada je Facebook počeo objavljivati te podatke.

K.N./h

foto: Facebook

Tagovi: