Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Facebook za globalni prekid krivi “neispravnu promjenu konfiguracije”

Facebook za globalni prekid krivi “neispravnu promjenu konfiguracije”

Facebook Inc. okrivio je “neispravnu promjenu konfiguracije” za blokadu koja je trajala gotovo šest sati i koja je spriječila 3,5 milijardi korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Tvrtka na blogu nije navela tko je napravio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenika Facebooka koji su željeli ostati anonimni rekli su prije Reutersu kako vjeruju da je prekid nastao zbog interne pogreške u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

– Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji ovise o istoj mreži povećali su problem, rekli su zaposlenici. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne pogreške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija, nakon što je zviždač u nedjelju optužio tvrtku da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanju govora mržnje i dezinformacija.

Dionice Facebooka, koji ima gotovo dvije milijarde aktivnih korisnika dnevno, izgubile su na vrijednosti nakon izvješća zviždača, a zatim su nastavile padati. Dok je svijet hrlio konkurentskim aplikacijama, poput Twittera i TikToka, vrijednost dionica Facebooka pala je 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od studenog prošle godine, javlja Reuters.

“Žao mi je zbog svake male i velike tvrtke, obitelji i pojedinca koji ovise o nama”, napisao je na Facebooku glavni tehnološki direktor Mike Schroepfer, dodajući kako “može proći neko vrijeme da dođu do 100 posto”.

Gubitak 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat

Twitter je u ponedjeljak izvijestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do određenih problema u pristupu postovima i izravnim porukama.

Facebook, koji je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procjenama tvrtke Standard Media Index.

Tek malo prije ponoći počeli su se povezivati s internetskom mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

K.A./H

foto: pinterest