auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Ford privremeno zatvara tvornicu u Njemačkoj

Ford privremeno zatvara tvornicu u Njemačkoj

Američki proizvođač automobila Ford odlučio je na mjesec dana zatvoriti tvornicu u Njemačkoj kako bi prilagodio proizvodnju u uvjetima globalne nestašice poluvodiča.

Tvornica u njemačkom Saarlouisu, koja proizvodi najpopularniji Fordov automobil u Europi “Focus”, bit će zatvorena od ponedjeljka do 19. veljače. Tvornica zapošljava oko 5.000 radnika.

Fordov glasnogovornik rekao je za CNN da pozorno prate situaciju i prilagođavaju rokove proizvodnje „kako bi umanjili utjecaj na zaposlenike, dobavljače, kupce i distributere u Europi”.

Trenutno ne predviđamo slična zatvaranja u drugim pogonima u Europi, dodao je.

Odgodili su za tjedan dana i otvaranje tvornice u indijskom Chennaiju, koja je zatvorena 14. siječnja zbog trodnevnog blagdana Pongala.

Tvrtka je prošlog tjedna bila prisiljena zatvoriti tvornicu sportskih vozila u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky, također zbog nestašice čipova.

Kompanija poručuje da surađuje s dobavljačima kako bi se riješili potencijalni problemi u proizvodnji zbog globalne nestašice poluvodiča.

Mnogi proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, Daimler, Fiat Chrysler, Toyotu, Nissan i Hondu, upozoravaju na probleme u proizvodnji zbog manjka čipova koji se, između ostalog, koriste u sustavima za pomoć u vožnji i u kontroli navigacije.

K.A.

foto: Ford