Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / /FOTO/VIDEO/ Devetnaest ranjenika iz Ukrajine stiglo u Hrvatsku na liječenje

/FOTO/VIDEO/ Devetnaest ranjenika iz Ukrajine stiglo u Hrvatsku na liječenje

U Hrvatsku je u utorak stigla treća grupa ranjenika iz Ukrajine, njih 19, koji će biti raspoređeni u 9 bolnica diljem zemlje na liječenje i rehabilitaciju, a potpredsjednik Vlade Tomo Medved kazao je da će se program prihvata ranjenika nastaviti dok za tim bude postojala potreba

“Ovo je snažna poruka naše vlade u pružanju potpore prijateljskom ukrajinskom narodu, a poglavito kroz ovaj humanitarni segment prijama najtežih ranjenika. Mi ćemo ovaj program pružanje potpore nastaviti sve dok za tim bude postojala potreba”, izjavio je Medved medijima u zagrebačkoj zračnoj luci.  

Nakon što je Vlada u ožujku 2023. godine donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine, u Hrvatsku je s današnjim danom stiglo ukupno 55 ranjenika.

Prvih 19 stiglo je u travnju prošle godine, a druga skupina od 17 ranjenika pola godine kasnije. Na liječenju je ostalo 12 osoba, 2 iz prve skupine i 10 iz druge. Dok se u Ukrajini odvijaju žestoke borbe, Hrvatska ovim činom pokazuje koliko je posvećena pružanju potpore ratom pogođenom Ukrajini, napomenuo je Medved.

‘Vlada će učiniti sve…’

Uz to, izrazio je zadovoljstvo što će u procesu rehabilitacije sudjelovati i četiri veteranska centra. Tamo će stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi, kroz druženje i razgovor, pomoći ukrajinskim ranjenicima u psihološkom aspektu oporavka. 

Ranjenici iz treće skupine će, sukladno dijagnozi i težini ozljeda, biti raspoređeni u devet zdravstvenih ustanova diljem zemlje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. U njihov pratnji stiglo je i 13 članova obitelji koji će biti smješteni u blizini bolnica u kojima će se liječiti ranjene osobe.

“Vlada će učiniti sve da pomogne ukrajinskom narodu, u političkom, diplomatskom, vojnom i humanitarnom aspektu. Naš zdravstveni sustav ima iskustva s ratnim zbivanjima, jedina smo zemlja Europske unije koja je u novijoj povijesti bila izložena ratnim razaranjima. Naši medicinari naučili su kako zbrinjavati ratne rane”, istaknuo je Beroš.

Foto: HINA/Damir Senčar

Veleposlanik zahvalan Hrvatima

Među 19 pristiglih ranjenika, najmlađi ima 22 godine, a najstariji 59. Trojica njih ima izrazito kompleksne ozljede, dodao je ministar zdravstva, zbog čega su adekvatni transport i pripreme za njihov prijam bili iznimno važni. 

Veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič zahvalio je hrvatskoj vladi na snažnoj potpori koju pruža kroz liječenje i zbrinjavanje ranjenika, kao i na prenošenju iskustava vezana uz procesuiranje ratnih zločina i pristupanje Europskoj uniji. Dodao je i da ga veseli ogroman napredak u liječenju ranjenika. 

“Kad sam prošli tjedna posjetio Varaždinske Toplice, susreo sam dvojicu ranjenika koji su došli ovdje prije pola godine ležeći, a sada me pozdravljaju stojeći”, kazao je Kirilič.

P.T./H

foto: fah